Wet van Murphy in Aa-landen: Klusser Willem veroorzaakt gaslek, brandweer schiet te hulp en veroorzaakt brand 

|   Laatste wijziging

Klusjesman Willem Kappers zijn maandagochtend verliep anders dan hij verwacht had.
Foto: Peter Denekamp

Alles wat fout kan gaan, zal ook fout gaan, een wijze stelling van Edward A. Murphy in de vorige eeuw. Willem Kappers (65), van De Zwolse Klusser, kan dat voortaan beamen. Maandagochtend was hij aan het werk in een woning aan de Bosplaat. Hij wilde een kunststof afvoerpijp doorzagen en daar ging het in het verleden al fout.

In de afvoerbuis zat een gasleiding verborgen. Willem stopte direct met zagen. De brandweer kwam met spoed ter plaatse en door de werkzaamheden van de brandweerlieden vloog de boel in brand.

Het had tot gevolg dat de hulpdiensten massaal uitrukten naar de Bosplaat. Dertig appartementen werden tijdelijk ontruimd. “Ik ben er al weken bezig en wilde een afvoerpijp doorzagen,” zegt Kappers. “Dat er een gasleiding doorheen loopt verwacht je niet.” Om de uitstroom van het gas te stoppen werd de brandweer gealarmeerd. “Brandweerlieden wilden de afvoerpijp verder openen met mijn elektrische multitool waardoor er brand uitbrak,” vertelt de verbijsterde klusjesman.

De brandweer bevestigt dat er brand uitbrak tijdens hun werkzaamheden om het lek te dichten. “Op welke manier de vonkvorming is ontstaan weet ik niet,” zegt Jan Wittenberg, woordvoerder van de brandweer IJsselland. “Door de vonk is de brand ontstoken. Het vuur kon snel door ons geblust worden en gelukkig is er niemand gewond geraakt.”

De opschaling was volgens Wittenberg niet vanwege de brand. “Het is een groot appartementencomplex en je weet niet wat er gebeurt door de uitstroom van het gas. Je hebt te maken met kokers en schachten en je weet niet waar het gas allemaal in komt. Het is en blijft altijd gas.”

Monteurs van netbeheerder Enexis zijn ter plaatse gekomen om het gas af te sluiten en het lek te repareren. De brandweer heeft enkele woningen geventileerd. Nadat het sein veilig gegeven werd keerden de bewoners terug naar hun appartementen. 

Foto's 3
Klusjesman Willem Kappers zijn maandagochtend verliep anders dan hij verwacht had. - Foto: Peter Denekamp
Klusjesman Willem Kappers zijn maandagochtend verliep anders dan hij verwacht had.
Foto: Peter Denekamp
Hulpdiensten rukten massaal uit naar de Bosplaat. - Foto: Peter Denekamp
Hulpdiensten rukten massaal uit naar de Bosplaat.
Foto: Peter Denekamp
Monteurs van Enexis sloten het gas af buiten de woning. - Foto: Peter Denekamp
Monteurs van Enexis sloten het gas af buiten de woning.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)