Koekoek K. loopt tegen de lamp na drugsdeal met politieman in Zwolle

Ter illustratie: Harddrugs bestellen via Telegram.
Foto: Peter Denekamp

Bijna drie jaar geleden viel het oog van de politie op de Telegramgroep ‘3MMC-Zwolle’. Ene ‘Koekoek K.’ plaatste er advertenties en prijslijsten van een arsenaal aan harddrugs. Agenten zetten een val voor de destijds 37-jarige Zwollenaar en hij trapte erin. Hij ging naar een parkeerplaats in Zwolle en verkocht voor een flink bedrag verschillende soorten harddrugs aan een politieman. Ondanks dat het onderzoek in augustus 2021 was afgerond viel onlangs de dagvaarding op de deurmat van de inmiddels bijna 40-jarige Koekoek K.

Op woensdag 21 april 2021 dacht de Zwollenaar een goede deal te hebben gesloten op Telegram. Hij stapte in zijn auto en reed naar een parkeerplaats. Daar ontmoette hij zijn klant en die nam een flinke hoeveelheid XTC, amfetamine, GHB, ketamine en 3MMC van hem af. Veel plezier heeft Koekoek K. niet gehad van de opbrengst.

Blanco strafblad
Direct na de overdracht werd hij door de politie aangehouden. Hij verdween vijf dagen achter de tralies en na de voorgeleiding bij de rechter-commissaris werd hij voorlopig op vrije voeten gesteld. Een voorwaarde van de rechter was dat hij onder toezicht zou komen van de reclassering.

De destijds aan harddrugs verslaafde, werkloze Zwollenaar greep de kans met beide handen aan. De reclassering eiste dat hij een uitkering ging aanvragen of dat hij werk zocht. Binnen drie dagen had Koekoek K. een fulltime baan. Ook stopte hij met het gebruik van harddrugs en volgde therapie.

De reclassering schreef dan ook een positief advies over de Zwollenaar, die verder een blanco strafblad heeft. Zij achten de kans op herhaling klein en schreven dat de Zwollenaar gedurende het toezicht veel meer gedaan heeft dan de reclassering van hem eist. “Hij heeft een positieve gedragsverandering ondergaan en een stabiel leven opgebouwd,” aldus de reclassering.

Handel in harddrugs
De voorzitter van de meervoudige kamer wil weten of Koekoek K. nog steeds aan het werk is en clean is. “Ja, ik werk nog steeds bij dezelfde baas en gebruik geen harddrugs meer,” verklaart Koekoek K. De rechter houdt hem voor dat hij zich wel zal moeten verantwoorden voor de misdrijven die hij twee en een half jaar geleden beging. “Normaal gesproken staan er gevangenisstraffen op,” aldus de voorzitter. “We hebben het niet over kleine feiten, maar handel in harddrugs.”

De Zwollenaar vertelt de rechter dat hij destijds veel harddrugs gebruikte: “Veel speed, coke, eigenlijk alles wat ik toen in huis had.” Hij kocht het van anderen op Telegram en verkocht het dan door in de Telegramgroep ‘3MMC-Zwolle’. De rechter wil weten waar hij toen van leefde. “Ik leefde op de zak van mijn vriendin,” zegt Koekoek K. “Van drugshandel kan je niet leven, mevrouw.” De voorzitter fronst haar wenkbrauwen en zegt: “Nou, ik kan u vertellen dat er mensen zijn die er heel erg goed van kunnen leven!”

Alarmpistool en munitie
De rechter vertelt hem dat ze het boodschappenlijstje van de politie heeft bekeken. De 3MMC is hem niet ten laste gelegd omdat het in 2021 nog legaal was. De ketamine is een ander verhaal, het is een medicijn. De Inspectie Gezondheidszorg heeft de rechtbank laten weten dat Koekoek K. niet staat ingeschreven als dokter of apotheker. Een ander probleem is dat de politie tijdens de huiszoeking bij Koekoek K. een alarmpistool en munitie aantrof. “Ik heb zelf tegen de politie gezegd waar dat wapen lag,” voegt Koekoek K. eraan toe.

“Er werden toen ook andere pillen gevonden. Handelde u daar ook in?” is de volgende vraag van de voorzitter. “Nee hoor, dat was alleen voor eigen gebruik,” antwoordt de Zwollenaar. Het zorgt voor een kleine glimlach op het gezicht van de rechter: “Zoveel? U bent toch een jonge vent!”

Normaal leven opgebouwd
De officier van justitie vindt een gevangenisstraf niet meer gepast. “De feiten zijn al een lange tijd geleden gepleegd en een celstraf doorkruist ook zijn vaste baan.” Het doet haar goed dat de Zwollenaar uit zichzelf meer heeft gedaan om een normaal leven op te bouwen dan de reclassering van hem eiste. Ze vraagt de rechtbank om Koekoek K. een werkstraf op te leggen van 150 uur. Om hem op het rechte pad te houden vraagt ze om er een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden bij te doen als stok achter de deur.

Erika van Zuuk, de advocaat van de Zwollenaar, betwist de feiten niet. Wel vraagt ze de rechtbank met klem om Koekoek K. geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen die langer is dan de vijf dagen die Koekoek al in voorarrest heeft gezeten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Foto 1
Ter illustratie: Harddrugs bestellen via Telegram. - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie: Harddrugs bestellen via Telegram.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)