Jan ten Koppel viert morgen zijn honderdste verjaardag. Burgemeester Peter Snijders ging maandag bij hem op bezoek om hem alvast te feliciteren.
Jan ten Koppel is op 24 oktober 1923 geboren aan de Hoogstraat in Zwolle. Zijn vader had een wagenmakerij. Als 12-jarig jongetje moest hij meehelpen in de zaak. Door de opkomst van de auto kreeg de zaak het steeds moeilijker.
In de oorlog heeft Jan spannende tijden beleefd. Hij werd van zijn bed gelicht om in Duitsland te werken. Jan kon dit voorkomen omdat hij van essentieel belang was voor de zaak van zijn vader. Later moest hij samen met zijn broers een tankgracht graven richting Kampen. Jan wist te ontkomen en is toen ondergedoken in ziekenhuis De Weezenlanden. Via zijn toekomstige schoonvader die daar werkte, ontmoette hij Greet Aarsen. Na de oorlog zijn ze getrouwd.
Na de oorlog is Jan ten Koppel bij Philips gaan werken. Hij werd aangenomen als ‘bankwerker met enige kennis van elektriciteit’. Hij werkte zich op tot fabricage-voorbereider. Jan en Greet kregen twee zonen, Hans en Paul. Ze gingen vaak kamperen aan het Gardameer in Italië.
In 1978 kreeg Greet een hersenbloeding. Jan heeft haar zestien jaar lang thuis verzorgd. Daarna verbleef ze in verzorgingstehuis Zandhove in Zwolle-Zuid. In 2003 is ze overleden.
Voor de oorlog speelde Jan contrabas bij de ‘Melodysellers’. Verder hield hij van smeden, houtbewerking en paardrijden. Sinds augustus dit jaar woont Jan in De Kievitsbloem in Zwolle-Zuid. In de hal van het woonzorgcentrum staat een kunstwerk dat Jan ten Koppel samen met zijn broer heeft gemaakt.