Na 41 dienstjaren bij NS gaat Zwolse machinist Nico met pensioen

Nico Kropman gaat na 41 jaar bij de NS met vervroegd pensioen.
Foto: Guus van de Wetering

Reizigers en collega’s hebben vrijdag afscheid genomen van Nico Kropman. De Zwolse machinist is niet alleen een bekend gezicht op het Zwolse perron, hij staat ook in het geheugen gegrift van tienduizenden Lowlandsgangers. Kropman gaat nu met vervroegd pensioen.

Stipt op tijd vertrok de meester, een spoorwegterm voor machinist, om 12.26 uur vanuit Zwolle naar Leeuwarden. In Friesland wandelde Kropman voor de laatste keer over het perron langs zijn trein om aan de terugreis naar Zwolle te beginnen. Op het Zwolse perron werd hij om 14.13 uur opgewacht door familie, vrienden en collega’s.

Nico Kropman is een spoorman in hart en nieren. Hij begon zijn loopbaan bij de onderhoudsdienst Weg en Werken van de Nederlandse Spoorwegen. Later werd hij hoofdconducteur en uiteindelijk machinist. Door al zijn functies is hij dan ook een bekende verschijning voor veel Zwolse treinreizigers. Bij grote verstoringen van het treinverkeer stuurde Kropman als coördinator zijn collega’s aan en informeerde hij de gestrande reizigers.

Kropman zal ongetwijfeld bij tienduizenden bezoekers van Lowlands in het geheugen gegrift staan. Vanaf een zeecontainer op het ’tijdelijke station’ in ’t Harde vermaakte hij de Lowlandsgangers op een ludieke manier als stationsomroeper.

“Ik heb met veel plezier bij dit mooie bedrijf gewerkt en genoten van de vele mooie momenten,” vertelt Kropman. Ook koestert de pensionaris de collegialiteit bij de spoorvervoerder. “Zeker bij die grote evenementen en verstoringen als het er echt op aankwam.”

Foto's 3
Nico Kropman gaat na 41 jaar bij de NS met vervroegd pensioen. - Foto: Guus van de Wetering
Nico Kropman gaat na 41 jaar bij de NS met vervroegd pensioen.
Foto: Guus van de Wetering
Kropman heeft zijn laatste treinrit als machinist erop zitten. - Foto: Guus van de Wetering
Kropman heeft zijn laatste treinrit als machinist erop zitten.
Foto: Guus van de Wetering
Familie, vrienden, reizigers en collega's onthalen Kropman op het Zwolse perron. - Foto: Guus van de Wetering
Familie, vrienden, reizigers en collega's onthalen Kropman op het Zwolse perron.
Foto: Guus van de Wetering

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)