Taakstraf en rijontzegging voor automobilist die fietsster in Deventer doodreed

Foto van auteur

Reconstructie van het ongeval door de politie op de Margijnenenk in Deventer.
Foto: PNN

Nadir A., een 27-jarige man uit Deventer, is dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een rijontzegging van 12 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. De Deventenaar werd schuldig bevonden aan het te hard rijden op een rotonde op de Margijnenenk. Hij reed daardoor een 79-jarige fietsster aan met zijn auto. De vrouw kwam daarbij om het leven.

Op vrijdag 6 mei reed A. met zijn auto over de rotonde op de Margijnenenk met een snelheid die volgens de politie tussen de 59 en 74 kilometer per uur lag. Bij het verlaten van de rotonde gaf de Deventenaar gas bij en op dat moment verleende de 79-jarige vrouw hem geen voorrang. Getuigen zagen haar over de haaientanden fietsen.

De rechtbank verwijt het Nadir A. dat hij zijn snelheid niet heeft verlaagd op de rotonde en zelfs gas bijgaf toen hij de rotonde verliet. Dat de fietsster hem geen voorrang gaf, doet daar niets aan af volgens de rechters: “Een automobilist heeft de plicht te anticiperen op komende verkeersconflicten, met name ten aanzien van langzamer rijdend verkeer.”

Twee weken geleden tijdens een emotionele zitting werd duidelijk hoe groot de impact van het ongeval is geweest op de nabestaanden van het slachtoffer en op Nadir A. De rechtbank rekent het A. aan dat hij verantwoordelijk is voor het leed van de nabestaanden.

Het spreekt volgens de rechters in zijn voordeel dat hij zijn oprechte excuus heeft aangeboden. Ook gaat de rechtbank er niet aan voorbij dat het ongeval grote invloed heeft op het leven van Nadir. “Hij zal moeten leven met de wetenschap dat door zijn rijgedrag een persoon is komen te overlijden,” aldus de rechtbank.

Foto 1
Reconstructie van het ongeval door de politie op de Margijnenenk in Deventer. - Foto: PNN
Reconstructie van het ongeval door de politie op de Margijnenenk in Deventer.
Foto: PNN