Henk Twerda (59) krijgt indrukwekkend eerbetoon van zijn geliefde ZAC

Foto van auteur

ZAC'ers nemen afscheid van Henk Twerda.
Foto: ZAC: Zwolsche Atletische Club

Met een indrukwekkende erehaag heeft ZAC zaterdagochtend afscheid genomen van erelid Henk Twerda, die vorige week zondag op 59-jarige leeftijd overleed. Veel ZAC’ers waren aanwezig om op deze manier een laatste eer te betuigen aan een groot en betrokken clubman.

Een erehaag was gevormd langs het pad bij uitvaartcentrum Kranenburg waarover de familie hun Henk naar de aula bracht. Halverwege stonden ze even stil als laatste groet, om onder applaus de weg te vervolgen. In afstemming met de familie werd er zaterdag bij ZAC wel gevoetbald. Voor de wedstrijden werd een minuut stilte in acht genomen en er werd met rouwbanden gespeeld.

Henk Twerda kwam op 16-jarige leeftijd van het Friese Buitenpost naar Zwolle. Min of meer bij toeval kwam hij bij ZAC terecht. Vanaf de overgang naar sportpark Jo van Marle ging Henk zich voor allerlei zaken inzetten en kreeg hij de geuzennaam van oliemannetje. Twerda hield zich met veel zaken bij de club bezig, zoals de realisatie van het sponsorhome, de verduurzaming van het sportpark en recent het Beb Bakhuysjaar en de introductie van het Doesje.  

‘Gekke Henkie’
Bij de afscheidsplechtigheid sprak een zichtbaar aangedane voorzitter Denis Holterman de aanwezigen toe: “Een echte ZAC’er is ons plotseling ontvallen en dat valt ons allemaal heel zwaar. Ons erelid Henk Twerda, bij ZAC ook vaak ‘Enke’ of ‘Gekke Henkie’ genoemd, was ook wel een beetje gek. Wat hebben we vreselijk veel met elkaar meegemaakt en wat hebben we ongelooflijk veel en hartelijk om en met je gelachen.”

Holterman haalde ook herinneringen op aan de elftallen waarin Henk heeft gespeeld: “Eerst speelde je in het tweede elftal, maar vanaf 1985 in het beroemde en beruchte derde, ook wel de derde wereld genoemd. En later in het vierde elftal, ook wel ‘het vierdus’ genoemd, op het nieuwe sportpark gevolgd door het vijfde, ook wel de vijfde colonne genoemd.

Vele kampioenschappen werden behaald, maar de meeste successen lagen toch echt op een ander vlak. Aan de grote stamtafel die meeverhuisd is vanaf de oude Veerweg en die nog steeds in onze kantine staat, werden prachtige, creatieve ideeën bedacht.”

Oliemannetje
Die creativiteit zette Henk later in om samen met John Kuijer bij zes achtereenvolgende jubilea een Musivue te schrijven.  De laatste daarvan werd slechts vijf weken geleden opgevoerd ter gelegenheid van het 130-jarige jubileum van ZAC. Holterman sloot zijn toespraak af met de woorden: “Henk, we zijn ongelooflijk trots dat je zoveel voor de mensen en de club betekend hebt. Je hebt echt wat neergezet. We zullen je nooit vergeten.”

“In het eerste uur van 5 november is de familie hun Henk verloren, is ZAC een geweldig erelid en oliemannetje kwijt, hebben velen een vriend verloren en sommigen hun steun en toeverlaat,” zegt voorzitter Holterman. “Zwolle is een markant inwoner verloren en een fijn mens is ons ontvallen.”  

Foto's 3
ZAC'ers nemen afscheid van Henk Twerda. - Foto: ZAC: Zwolsche Atletische Club
ZAC'ers nemen afscheid van Henk Twerda.
Foto: ZAC: Zwolsche Atletische Club
Henk Twerda (59) - Foto: ZAC: Zwolsche Atletische Club
Henk Twerda (59)
Foto: ZAC: Zwolsche Atletische Club
De voetballers van ZAC speelden zaterdag met rouwbanden om. - Foto: Hans Smit
De voetballers van ZAC speelden zaterdag met rouwbanden om.
Foto: Hans Smit

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)