Hoge grondwaterstand zit fietstunnel dwars, ‘lekke’ Hortensiatunnel vanaf maandag afgesloten

Foto van auteur

Door een lek komt het grondwater in de Hortensiatunnel.
Foto: Peter Denekamp

In de tunnelbak van de Hortensiatunnel, een veelgebruikte fietsverbinding tussen Assendorp en Zwolle-Zuid, zit vermoedelijk een scheur. Door de overvloedige regenval staat het grondwater hoog en perst zich door het beton en asfalt de fietstunnel in.

Reden genoeg voor de gemeente Zwolle een poging te wagen om het lek in de betonnen tunnelbak te dichten. “Een aannemer gaat op zoek naar de scheur,” zegt Sam Rademaker, woordvoerder van de gemeente Zwolle. “Als ze het lek vinden wordt geprobeerd om het met epoxyhars te injecteren.” Gelijktijdig wordt het beschadigde asfalt op het Horstensiapad aan de Assendorpzijde vervangen.

Vanwege het onderzoek en de reparatie wordt de Hortensiatunnel vier dagen afgesloten. Van maandag tot en met donderdag moeten fietsers omrijden via de Van Karnebeektunnel of via de Marsweg en de Ittersumallee.

“De afsluiting is vervelend voor fietsers, maar we doen het omwille van de veiligheid,” voegt Rademaker eraan toe. “Het vele water blijft nu lang in de tunnel staan en zorgt voor overlast voor fietsers.” De hoop is dat fietsers vanaf vrijdag door een droge tunnel kunnen fietsen.

Foto 1
Door een lek komt het grondwater in de Hortensiatunnel. - Foto: Peter Denekamp
Door een lek komt het grondwater in de Hortensiatunnel.
Foto: Peter Denekamp