Boze boer uit Zwolle heeft maling aan dwangsommen: ‘Ik moet jullie 10.000 euro betalen en dan mag ik blokkeren wat ik wil’

|   Laatste wijziging

Een hoogspanningsmast van Tennet in een wei in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Update 24-11-2023: De rechter heeft een beslissing genomen. De boer moet maandag Tennet toelaten tot zijn grond.

Een Zwolse boer heeft zijn buik meer dan vol van de overheid. Hij ligt overhoop met de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel. De maat was bij hem vol toen hoogspanningsnetbeheerder Tennet aankondigde dat ze voor onderhoud over de grond van de melkveehouder moesten rijden.

De boer weigerde dat en de netbeheerder sleepte hem voor de rechter. Eind vorige maand besliste de rechter dat hij Tennet toegang moest verlenen. Ook mocht hij geen contact meer hebben met Tennet-medewerkers op last van een dwangsom van 1.000 euro per overtreding. Dit tot een maximum van 10.000 euro.

Dwangsommen
De melkveehouder lapte het allemaal aan zijn laars en dat was geen verrassing. Tijdens het kort geding vorige maand kondigde de boer het al aan in de rechtszaal. Een voor hem tegenvallend vonnis vond hij niet meer dan “een papiertje van de rechter”. Het zou hem nergens van weerhouden en hem er niet toe bewegen om de netbeheerder toegang te verlenen tot zijn grond.

Na de uitspraak van de rechter blokkeerde de boer op donderdag 9 november met zijn tractor de toegangsweg voor de werklui van Tennet. Hij belde en appte een medewerker van de netbeheerder en sprak een kraanmachinist meermaals aan. Reden genoeg voor Tennet om 5.000 euro aan dwangsommen bij de boer te innen en hem woensdag opnieuw voor de rechter te slepen.

Tennet wil toegang tot de grond en daar is haast bij. Het elektriciteitsnetwerk in Nederland zit overvol en de werkzaamheden kunnen niet worden uitgesteld. De 380 kV-verbinding moet uit bedrijf genomen worden en dat kan maar voor een beperkte periode. 

Risicovolle werkzaamheden
Tennet eist verder dat de rechter de dwangsommen verhoogt tot 10.000 euro voor iedere keer dat hij contact heeft met medewerkers. Ook wil de netbeheerder dat er een dwangsom komt als de melkveehouder opnieuw de toegang tot het werkterrein blokkeert. 

Dat de boer de werknemers met rust laat is van groot belang stelt de netbeheerder: “Zij zijn bezig met uiterst risicovolle werkzaamheden. Ze werken aan het onderhoud van een hoogspanningsverbinding, en moeten werken op grote hoogte,” zegt Ilona Termaat, advocaat van Tennet. “Door de aard en zijn toon voelen ze zich onveilig.”

De boer denkt er anders over: “Ik moet jullie 10.000 euro betalen en dan mag ik blokkeren wat ik wil.” Hij is ook niet onder de indruk van de door Tennet geëiste verhoging. “Dan verhogen we het tot 100.000 euro en zijn er misschien wel sponsoren,” vertrouwt hij de rechter toe. “Er zijn genoeg mensen die ook ontevreden zijn over de overheid.”

Lijfsdwang
Termaat worstelt met de uitspraken van de melkveehouder. “Bij het opstellen van de dagvaarding heb ik even lijfsdwang overwogen,” zegt Termaat. “Nu hoor ik dat meneer niet onder de indruk is van de dwangsommen.” Ze geeft de boer mee dat het niet alleen bij de dwangsommen blijft. Als het werk van Tennet een dag stil komt te liggen door zijn toedoen, krijgt hij een factuur van 20.000 euro voor de geleden schade.

Lijfsdwang is het gevangennemen van de boer om hem op die manier te dwingen om aan de uitspraak van de rechter te voldoen.

“Lijfsdwang vind ik asociaal,” zegt de boer. “Ze kunnen niet met boeren praten, dat is het hele probleem.” De kwestie begon toen Tennet zonder toestemming een tijdelijke pompinstallatie op zijn land plaatste. De boer kon daardoor zijn gras niet maaien en leed schade. Hij hekelt de bureaucratie bij de netbeheerder. Ook stelt hij dat door Tennet ingehuurde beveiligers hem met de auto achtervolgd hebben en later met de politie stonden te praten.

Smartengeld
Termaat kan zich niet voorstellen dat de beveiligers de boer schaduwden. “Het klopt dat er omwille van de veiligheid van de medewerkers beveiligers aanwezig zijn,” zegt Termaat. “Het kan best dat ze gezien de situatie met de politie hebben gesproken.”

De rechter vraagt de boer hoe de zaak opgelost kan worden. Hij laat weten dat het probleem uit de wereld is als er voor hem een gesprek met de hoofddirectie van Tennet wordt geregeld. Ook wil hij dat de schade die ontstaan is, doordat Tennet zonder toestemming op zijn land kwam, wordt vergoed. Tot slot wil hij smartengeld van de netbeheerder omdat ze hem nu voor de tweede keer voor de rechter hebben gesleept. 

Omdat Tennet uiterlijk maandag moet beginnen met de werkzaamheden neemt de rechter vrijdag een beslissing. De motivatie volgt op een later moment in het vonnis. 

Foto 1
Een hoogspanningsmast van Tennet in een wei in Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Een hoogspanningsmast van Tennet in een wei in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp