Nationale Dag van de Duurzaamheid

Foto van auteur

Zwolle – 9 september 2009, (9.9.9) is door Stichting Urgenda uitgeroepen tot nationale Dag van de Duurzaamheid. Door het hele land vinden op die dag massaal activiteiten plaats in het teken van duurzaamheid. Chr. Hogeschool Windesheim is één van de negen hoger onderwijsinstellingen waar deze dag een programma plaats vind. Om exact twee voor twaalf (11.58) start de studentenactie “Hoe groen ben jij?”.

In de C-kantine zijn op dat moment scholieren van het Carolus Clusius College (C.C.C),  studenten van Windesheim, vertegenwoordigers van young professionals van Young Leaders For Nature en het duurzaam studentennetwerk Morgen bij elkaar om een duidelijk statement af te geven. Samen met de overige aanwezigen willen zij hun verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst laten zien. Het doel van de actie “Hoe groen ben jij?” is om overheid, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven te stimuleren meer aandacht te schenken aan duurzaamheid in het onderwijs. Het programma

Het programma op Windesheim start met een gezamenlijk aftellen. Hierna geeft een ‘young professional’ van Young Leaders For Nature een korte presentatie. Aansluitend volgt een debat waarbij iedereen (zowel studenten als medewerkers) welkom is om zich te laten horen. Tijdens het debat komen vier stellingen aan bod. Iedere stelling wordt ingeleid door één van de vier aanwezige panelleden, die ieder afzonderlijk kennis hebben van een ander duurzaamheidaspect. Jaap Vogelaar is initiatiefnemer van Stichting Save en ervaringsdeskundige op het gebied van armoedebestrijding. Iris Wessels heeft afstudeeronderzoek gedaan naar duurzaamheid bij Nederlandse popfestivals. Een scholier van het C.C.C. heeft onderzoek gedaan naar duurzaamheid van Ben & Jerry’s ijs. Na afloop van het debat kunnen de bezoekers kijken naar de duurzaamheidsfilm ‘Message in the waves’, welke laat zien wat plastic in de zee allemaal teweeg brengt.   

Organisatie

De actie “Hoe groen ben jij?” maakt deel uit van de Dag van de Duurzaamheid en is een gezamenlijk initiatief van Young professionals van ‘Young Leaders For Nature’ en studenten van het studentennetwerk ‘Morgen’. De actie op Windesheim wordt georganiseerd door VUconnected Zwolle en het lectoraat Duurzaam Ondernemen. De boodschap richt zich op de bewustwording van de verantwoordelijkheid van jongeren voor een duurzame toekomst. De actie laat de opkomende generaties, dus studenten en middelbare scholieren, zien hoe zij zelf deze verantwoordelijkheid kunnen nemen. De actie bevat tevens een boodschap naar de overheid en het bedrijfsleven dat duurzaamheid in het onderwijs meer aandacht nodig heeft.