Evenementenhal Zwolle: ‘Wat missen we: de penetrante strontlucht, Fout & Stout of de Breidagen?’

Door Dick Algra

De IJsselhallen: 'Na de veemarktdagen hing er een penetrante strontlucht'.
Foto: Peter Denekamp

“Zwolle zit vijf tot tien jaar zonder evenementenhal” was het belangrijkste nieuws afgelopen zaterdag in de regionale Stentor. Om de koe meteen maar bij de horens te vatten (wat een beeldspraak trouwens bij deze voormalige veemarkthallen), hoeveel Zwollenaren liggen wakker van dit probleem?

Wellicht de al lang op een eigen huis wachtenden, die hoopten dat er snel nieuwbouw zou verrijzen en dat een eigen stulpje in zicht zou komen. Misschien ook wel de uitbaters van de padelbanen en de kartbaan, hoewel die bij hun aanvang al wisten dat die hallen verdwijnen zouden.

Want wat mist Zwolle door de afwezigheid van een evenementenhal? Afgezien van een aantal maandelijks terugkerende muziekavonden als ‘Qmusic The Party Fout’, ‘Remember the 90 ’s’, ‘Fout & Stout’ en de ‘Nacht van Holland’? Op meerdere plaatsen in Zwolle kan van dat soort muziek genoten worden. Daarvoor hebben we Hedon en elk horecabedrijf kan niet meer zonder dans en muziek.

Of missen we de gebruikte kledingbeurs ‘Vintage Kilo Sale Zwolle’, of ‘De dag voor de Radioamateurs’, de ‘Nederlandse breidagen’, de ‘Onderwijsbeurs Noordoost’, ‘Het Stoffenspektakel’, ‘De Handwerkbeurs’, ‘The Dutch Darts Masters’ of de ‘Pasar Malam’. Hoewel ik bij de laatste twee evenementen vermoed dat men na afloop van het bezoek eraan, nog elders in Zwolle het een en ander zou kunnen gaan visiteren. Ik vond bovenstaande opsomming trouwens op het Facebookaccount van de IJsselhallen.

Hoelang bestaan de IJsselhallen in deze vorm? Pas sinds, door de MKZ-crisis, het veemarkt-gebeuren werd afgeschaft. Daarvoor hing er na de veemarktdagen een penetrante strontlucht (excusez le mot, maar het was niet anders) zodat een langdurig verblijf er geen pretje was.

Over hoe een en ander nu gelopen is, weet ik als buitenstaander niet alles. Toch verbaas ik me. Want al voordat ik van de nu afgeschoten plannen hoorde, vernam ik uit zeer betrouwbare bron, dat de Jumbo-supermarkt van de Veemarkt naar die plek aan de Blaloweg zou verhuizen. Hetgeen mij, al was het alleen maar om het verschil in grootte van de opstallen en het verschil in parkeercapaciteit, veel meer een haalbare kaart leek.

Als zo’n hal zo van wezenlijk belang is, waarom laat de gemeente Zwolle, die niet aan ‘de markt’ over? Of is het voor veel ondernemers een te groot risico? Zou best kunnen. Dan moet je als gemeente er ook niet aan beginnen.

De ervaring leert echter dat gemeentebesturen op andere gronden besluiten nemen dan supermarktketens. Die laatste zijn allang afgestapt van de kruideniersmentaliteit.

Foto 1
De IJsselhallen: 'Na de veemarktdagen hing er een penetrante strontlucht'. - Foto: Peter Denekamp
De IJsselhallen: 'Na de veemarktdagen hing er een penetrante strontlucht'.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)