Verbazing

Door Dick Algra

Ik verbaas me over een mevrouw die 12.000 euro uitgeeft aan haar kat en moet zien rond te komen van een bijstandsuitkering.
Foto: Peter Denekamp

“Niets menselijks is ons vreemd!” wordt nogal eens gezegd. Of dat waar is, ik waag het te betwijfelen. Het woord ‘verbazen’ is niet uit het niets ontstaan en heeft toch echt een inhoudelijke betekenis. Ik bedoel maar.

Want in en na een weekend het nieuws volgen, verbaas ik me met bijna grote regelmaat. Ik verbaas me over een mevrouw die 12.000 euro uitgeeft aan haar kat, terwijl ze het geld niet heeft en moet zien rond te komen van een bijstandsuitkering.

Ik verbaas me erover dat Baudet en Jansen, van Forum voor Democratie, zogenoemde FvD-maaltijdboxen aan de man brengen. Niet dat ik me verbaas dat ze die nevenfunctie niet melden, daar schijnt de partij principieel op tegen te zijn. Nee, ik verbaas me erover dat ze beweren dat de boxen gevuld zijn met producten van Nederlandse boeren. En dan blijken er noedels uit China, rundvlees uit Ierland en aardappelen uit Frankrijk in te zitten.

Ik verbaas me erover dat de McDonald’s-schutter die vorig jaar maart twee broers doodschoot, maar dertig jaar gevangenisstraf kreeg. Voor een moordpartij in een heel druk restaurant met veel kinderen, van wie er waarschijnlijk een aantal een behoorlijk trauma heeft opgelopen.

Ik verbaas me erover dat de gemeente Zwolle plannen maakt de binnenstad autoluw, zo niet autovrij, te maken, terwijl een groot deel van die binnenstad verpauperd is. Daar waar steeds minder mensen komen, omdat zich er veel daklozen en verslaafden – met de daarbij behorende problematiek – het tot hun leef- en verblijfsgebied hebben gemaakt.

Ik verbaas me erover dat we het afgelopen jaar zijn overspoeld met mededelingen dat er steeds meer mensen onder de armoedegrens leven, steeds meer kinderen zonder ontbijt naar school gaan, maar er wordt wel weer evenveel en even vaak gevlogen als voor corona. De inflatie is opeens veel minder en er wordt veel, heel veel, geld in december uitgegeven.

Wij mensen zijn, dat kunnen we wel constateren, onbegrijpelijke wezens. Maar ja, en dat zal niemand verbazen, het zal wel niet veranderen. Misschien wel een ietsjepietsje als we meer onze eigen ideeën dan die van anderen volgen. 

Hierbij past heel goed hetgeen mij onlangs werd ingefluisterd: “Mag ik je een tip geven? Luister nooit naar adviezen van anderen.”

Foto 1
Ik verbaas me over een mevrouw die 12.000 euro uitgeeft aan haar kat en moet zien rond te komen van een bijstandsuitkering. - Foto: Peter Denekamp
Ik verbaas me over een mevrouw die 12.000 euro uitgeeft aan haar kat en moet zien rond te komen van een bijstandsuitkering.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)