Het weer: Gevaar voor gladheid door bevriezing en winterse buien

Gender
Foto: Ank Pot

Vanaf het begin van de nacht van zondag op maandag kan het in Zwolle glad worden door bevriezing. Onder nachtelijke opklaringen daalt de temperatuur op neushoogte richting 0 °C. Aan de grond gaat het dan licht vriezen. In de loop van de nacht volgen winterse buien.

Maandagochtend vroeg trekken regen-, hagel- en sneeuwbuien vanuit het noordwesten het land op. De temperatuur ligt maar weinig boven het vriespunt. Mogelijk laat een wat langer durende sneeuwbui even een laagje sneeuw achter op de grond. In de middag breekt de zon soms door. Het kwik klimt naar ongeveer +4 °C. Een winterse bui is ook ’s middags mogelijk. In zo’n bui dipt het kwik richting het vriespunt.

De wind komt maandag uit het westen tot noordwesten en is matig, kracht 3. In de avond zakt de temperatuur onder opklaringen weg richting 0 °C. Aan de grond vriest het licht, met plaatselijke gladheid tot gevolg. In de nacht naar dinsdag neemt de buiigheid af, maar verdwijnt niet geheel.

Dinsdag is er vooral ’s ochtends nog kans op een winterse bui. In de middag en avond wordt de neerslagkans steeds kleiner. De bewolking overheerst bij een temperatuur overdag die niet veel hoger komt dan +2 °C.

Het aangekondigde sneeuwgebied op woensdag bereikt Zwolle niet. Volgens de laatste berekeningen trekt het over Noord-Frankrijk en de Ardennen naar Duitsland. Bij ons wordt het een bewolkte, overwegend droge dag. Het is koud, een temperatuur amper boven nul.

De rest van de week kan Zwolle kwakkelweer verwachten. Overdag een temperatuur een paar graden boven nul, ’s nachts er iets onder. De zon komt later in de week meer in beeld door opbouw van een hogedrukgebied.

Foto 1
Gender - Foto: Ank Pot
Gender
Foto: Ank Pot

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)