Twee mannen uit Ter Apel langer in cel na steekpartij in trein bij Zwolle

|   Laatste wijziging

Archieffoto station Meppel
Foto: Peter Denekamp

Aghicas K. (32) en Salah B. (29) uit Ter Apel moeten langer in hun cel blijven. Dat heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag beslist. De twee Algerijnen worden ervan verdacht dat ze vorig jaar een 27-jarige man hebben neergestoken in de sneltrein van Zwolle naar Groningen. Het duo werd op het station in Meppel uit de trein gehaald door de politie en zit sindsdien in voorarrest.

Op vrijdag 20 oktober 2023 reed de trein rond 20.20 uur ter hoogte van bedrijventerrein Hessenpoort. Meerdere reizigers alarmeerden de politie over de steekpartij. Op het station in Meppel werden K. en B. aangehouden. Bij zijn aanhouding bleek Salah B. bovendien veertig xtc-pillen bij zich te hebben.

Het slachtoffer, een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Artsen hebben daar een steekwond in zijn rechterbeen gehecht.

Geen onbekenden van justitie
Beide verdachten zijn geen onbekenden van justitie. Salah B. werd vorig jaar bij verstek veroordeeld door de politierechter in Groningen vanwege opzetheling en het bezit van een wapen en drugs. Hij kreeg 2 weken gevangenisstraf, waarvan 11 dagen voorwaardelijk.

In mei 2023 veroordeelde de Groningse politierechter Aghicas K. vanwege diefstal tot een gevangenisstraf van 3 maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk. Omdat beide mannen nog in hun proeftijd zaten ten tijde van de steekpartij, wil het OM dat de rechtbank de voorwaardelijke straffen omzet in onvoorwaardelijke.

Slachtoffer spoorloos
K., vandaag aanwezig in de rechtbank, zegt onschuldig te zijn. “Ik zit onrechtmatig vast, de andere man heeft bij de politie gezegd dat hij het gedaan heeft.” De advocaat van Salah B. vindt het onvoldoende bewezen dat er zwaar lichamelijk letsel is toegebracht. “Op de camerabeelden is niet goed te zien wie er steekt,” bepleit de raadsman.

Hij voegt eraan toe dat de wond van het slachtoffer is gehecht in het ziekenhuis en hij sindsdien spoorloos is. “De kans is groot dat mijn cliënt al langer in voorarrest heeft gezeten dan zijn straf zal worden bij een veroordeling,” stelt de strafpleiter. Hij vraagt de rechtbank om zijn cliënt voorlopig vrij te laten.

De officier van justitie verzet zich tegen het verzoek. Hij geeft aan dat de politie het slachtoffer niet kan vinden. Na een korte schorsing besluit de rechtbank dat beide mannen vast blijven zitten tot de inhoudelijke behandeling op dinsdag 12 maart.

Foto 1
Archieffoto station Meppel - Foto: Peter Denekamp
Archieffoto station Meppel
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)