Naakt

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

Stel: Museum de Fundatie vraagt me om, in mijn nakie, mee te werken aan een kunstwerk.
Foto: Peter Denekamp

Stel: Museum de Fundatie vraagt me om, in mijn nakie, mee te werken aan een kunstwerk. Ik moet daarvoor tegenover een naakte dame gaan staan en de bezoekers moeten zich tussen ons door wurmen om naar binnen te kunnen.

Ik word daarbij door bezoekers, blijkt al gauw, aangeraakt dan wel betast bij mijn intieme lichaamsdelen. Ik ben gechoqueerd, zeg ik jaren later. Gelooft mijn lezer me dan? Ik vermoed van niet en zal de reactie krijgen: “Dick, jongen, je fantasie slaat op hol!”

Maar neen, naar zijn zeggen, volgens een artikel in het NRC van donderdag jl., gaat een naaktacteur in een kunstwerk van Marina Abramovic een aanklacht wegens ongepast gedrag indienen. Veertien jaar geleden zou een deelnemer door bezoekers onzedelijk zijn betast tijdens een performance van die Marina Abramovic. Nu dient hij een aanklacht in tegen het Museum of Modern Art in New York. Een nieuwe wetgeving maakt het mogelijk.

Zeven keer zijn z’n geslachtsdelen betast door museumbezoekers. Dat stelt de performancekunstenaar John Bonafede in die aanklacht tegen het museum.

Bonafede acteerde in 2010 naakt in de blockbustertentoonstelling ‘The Artist is Present’ van genoemde Marina en beschrijft wat er gebeurde. Zeven oudere mannen lieten bij het passeren “heimelijk hun hand vallen tussen zijn benen en betastten en/of streelden zijn geslachtsdelen”.

Bonafede beweert dat het museum “een oogje dichtkneep” en “er niet in is geslaagd (…) de gezondheid, veiligheid en het welzijn van artiesten te beschermen”. Hij eist een schadevergoeding vanwege de “emotionele nood en schade” veroorzaakt door “nalatigheid van het museum”. 

Ik was er niet bij, kan ik vertellen, ik zou zo’n tentoonstelling ook niet bezoeken, vermoed ik. Wel denk ik dat de betreffende naaktacteur – het woord alleen al doet me vermoeden dat hij met zijn naaktheid z’n brood verdiende – probeert door de wetswijziging een fors bedrag binnen te harken.

Acteren in je blootje, laten zien hoe flink je bent, je hand ophouden om de afgesproken vergoeding te ontvangen en dan jaren later piepen dat het je geschaad heeft, dat zal wel ongeveer de naakte waarheid zijn bij de rechter.

Of in het toch al preutse Amerika wordt men nog beschroomder, of noemen we het woker, dan voorheen. In mijn opvatting is het hele verhaal slap geleuter!

Foto 1
Stel: Museum de Fundatie vraagt me om, in mijn nakie, mee te werken aan een kunstwerk. - Foto: Peter Denekamp
Stel: Museum de Fundatie vraagt me om, in mijn nakie, mee te werken aan een kunstwerk.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)