Workshop en concert New Yorkse jazzmusici

Foto van auteur

Zwolle – New York is sinds jaar en dag the place to be voor jazz. Nergens op de wereld lopen zoveel goeie jazzmusici rond als in The Big Apple. Maandag 28 september komen vier musici uit de top van de New Yorkse jazzscene naar Zwolle voor een workshop en een concert. De workshop is bedoeld voor studenten van de afdeling Jazz & Pop van het ArtEZ Conservatorium en vindt ‘s middags plaats op het conservatorium. ‘s Avonds geeft de all-star bezetting om 20.30 uur een mini concert in Grand Hotel Wientjes.

De jonge Nederlandse saxofonist Joris Roelofs (26) won de afgelopen jaren een flink aantal prijzen, waaronder (als eerste niet-Amerikaan) de zeer prestigieuze Clifford Brown/Stan Getz Award. Hij studeerde onder meer in New York en speelde bij het Vienna Art Orchestra. Sinds ruim een jaar woont en werkt Joris vanuit New York. De musici die hij meeneemt zijn Aaron Goldberg (piano), Reginald Veal (contrabas) en Gregory Hutchinson (drums). Stuk voor stuk zeer ervaren muzikanten. Zo speelde Goldberg vier jaar in de groep van tenorsaxofonist Joshua Redman en was hij begeleider van Wynton Marsalis. Aardig detail is dat hij zeer betrokken was bij de laatste presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De pianist produceerde het project ‘Jazz for Obama’, waarbij musici hun steun gaven aan de toen nog democratische kandidaat en optraden op manifestaties. Reginald Veal is de vaste bassist van jazzvocaliste Cassandra Wilson. Hij loopt al een tijd mee en speelde met diverse jazzgrootheden als Dizzy Gillespie en Lionel Hampton. Stevie Wonder is nog zo’n opvallende naam met wie Reginald Veal optrad. Drummer Gregory Hutchinson speelde geruime tijd in de groep van Roy Hargrove. Ook bassist Ray Brown nam Gregory Hutchinson onder zijn hoede. Niet alleen de jazzwereld bracht hem roem, ook de hiphop scene spreekt vol lof over zijn beatcomposities.

Het concert is een buitenkans voor iedereen die van jazz houdt en even geen tijd heeft om naar New York te vliegen. Het is bovendien gratis en voor iedereen toegankelijk. Het kwartet speelt naast dit concert slechts één keer in Nederland (Bimhuis) en zet zijn tour dan voort langs jazzpodia in Berlijn, Parijs, Praag en ander Europese steden. Zwolle mag in dat rijtje uiteraard niet ontbreken.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)