Meer dan 21 jaar begon zijn werkdag met het aantrekken van het politie-uniform. De afgelopen vijf jaar deed hij dat als wijkagent in Holtenbroek. Daar komt donderdag een einde aan voor Berthold Snippe. Het is zijn laatste werkdag in het blauw. Vanaf vrijdag is hij ambtenaar bij de gemeente Zwolle. Wat Snippe wel blijft doen, is zijn lust en zijn leven: boeven vangen.
In maart 2019 ging Snippe aan de slag bij de politie in Zwolle als wijkagent voor Holtenbroek. Een flinke uitdaging voor de door de wol geverfde politieman. Snippe was met zestien jaar werkervaring ‘streetwise’ en dat had de wijk met de bijnaam Holtenbronx hard nodig. De wijk werd regelmatig opgeschrikt door bloedige geweldsincidenten en kampte met drugscriminaliteit en de daarbij horende overlast.
Snippe voelde zich er als een vis in het water. In korte tijd ontpopte hij zich tot een graag geziene figuur in de wijk. Hij was makkelijk te benaderen en behendig wist hij zijn weg te vinden in de omgang met de bewoners. Geen sinecure in een wijk met een grote verscheidenheid aan nationaliteiten en culturen.
Buurtpreventie in Holtenbroek
“De sociale controle in de wijk was toen helemaal verdwenen,” vertelt Snippe maandag op het politiebureau aan de Koggelaan als hij terugblikt op de afgelopen jaren. “Dat is in 2024 wel anders dankzij het buurtpreventieproject,” vervolgt hij. “De wijk is opgesplitst in vier delen die allemaal een eigen WhatsApp-groep hebben. Er doen inmiddels honderden wijkbewoners aan mee.”
Snippe maakte samen met andere betrokken partijen het buurtpreventieproject groot in Holtenbroek. “Het zorgt voor een verbinding tussen bewoners en samen met de politie zorgen ze voor leefbaarheid en veiligheid,” aldus Snippe. “Buurtbewoners waarschuwen ons als ze iets verdachts zien en bij vermissingen kunnen wij de wijkbewoners vragen om even op te letten.”
Kaartje voor Eva
In 2019 kreeg Snippe veel aandacht van de landelijke media. Samen met andere wijkagenten van Zwolle-Noord zette hij zich in voor de ernstig zieke Eva, het 2-jarige dochtertje van een Groningse politieman. Het peutertje had een zeldzame vorm van botkanker in haar stuitje. De kanker zaaide uit naar haar longen en het meisje had een grote wens: zo veel mogelijk post ontvangen op haar verjaardag.
Haar moeder deed die oproep op Facebook en wijkagenten uit Groningen deelden die oproep met andere wijkagenten in het land. Rosendo Grovell, collega-wijkagent in Holtenbroek, vond dat hij er iets mee moest doen en ging in conclaaf met Snippe. Het resulteerde in een simpel oproepje via social media van de wijkagenten in Holtenbroek met de vraag om ‘een kaartje voor Eva’ naar het politiebureau aan de Koggelaan te sturen.
Binnen enkele dagen veranderde hal van het Zwolse hoofdbureau in een postdistributiecentrum met zakken vol wenskaarten, pakketjes, knuffels en ballonnen. Ook reisden talloze cameraploegen van de landelijk media af naar Zwolle om verslag te doen van de kaartenactie. Op de vrije zaterdag die erop volgde vertrokken Zwolse agenten met een politiebus en vrachtwagentje vol post naar de woonplaats van Eva om haar te verrassen met alle post.
Snippe had die ochtend andere zorgen aan zijn hoofd. Enkele uren eerdere werden er schoten gelost in zijn Holtenbroek. Hij maakte zelf niet mee hoe blij het zieke meisje was met het bezoek van de Zwolse dienders en alle post van mensen uit het hele land.
“Het gaat heel erg goed met Eva, ieder half jaar moet ze voor controle naar het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. In juli dit jaar is ze vier jaar schoon van het Ewingsarcoom,” laat Sharrol, de vader van Eva maandag desgevraagd weten. “Ze is inmiddels 7 jaar en zit in groep 4. Eva zit op pianoles en staat vrolijk in het leven.” Een bericht dat Snippe zichtbaar goed doet.
Bewonersbijeenkomst na schietincident
Snippe organiseerde op het hoogtepunt van de kaartjesactie een bijeenkomst op de Bachlaan voor buurtbewoners. Buiten op straat bood hij een luisterend oor en ging in gesprek met mensen. “Het is belangrijk dat wijkbewoners weten dat je er bent. Ze kunnen hun eigen verhaal kwijt na zo’n schietincident,” zegt Snippe, die onlangs hetzelfde deed voor de bewoners van de Palestrinalaan, een dag na een dodelijke schietpartij.
Politiekids Zwolle-Noord en de Politiespektakeldag in 2022 ziet Snippe als een van de hoogtepunten. “Het zorgt allemaal voor verbinding in de wijk en dat werpt zijn vruchten af,” zegt Snippe. “Die samenwerking brengt iets positiefs in de wijk en zorgt voor veel preventie. Ook kunnen wij ons als politie op een laagdrempelige manier laten zien.” Dat mensen er nu nog over praten of vragen wanneer er een volgende Politiespektakeldag komt, zegt volgens de wijkagent meer dan genoeg.
Coronaregels versoepeld
Die laagdrempeligheid is het sterkste wapen van Snippe. Hij zette het ook in nadat het kabinet de coronaregels verder versoepelde door de anderhalvemeterregel af te schaffen. Op de eerste dag dat mensen weer dicht bij elkaar mochten komen, liet hij een grote vrachtwagen van de politie aanrukken. Na lange tijd konden wijkbewoners weer even samenkomen. Een buurtbewoner met een ellenlang strafblad stopte die dag even om de wijkagent joviaal te begroeten. “Lijp toch dat je ze zo kan missen,” grapte hij terwijl hij zich weer snel uit de voeten maakte.
Doortasten en optreden
Wie denkt dat Snippe alleen maar praat komt bedrogen uit. Talloze wetsovertreders hebben kennisgemaakt met de andere kant van hem, de doortastende agent die niet aarzelt om op te treden. Zo racete Snippe aan het einde van zijn nachtdienst op zijn fiets richting de Ceintuurbaan toen hij hoorde dat zijn collega’s druk bezig waren bij een bloedig steekincident. Bij de oprit Zwolle-Noord van de A28 zag Snippe een van de verdachten rennen. De wijkagent zette de fiets op de standaard, rende achter de man aan en sloeg hem in de boeien.
Enkele dagen later heeft hij in de wijk een dienst met Cynthia Visscher, de andere wijkagent van Holtenbroek. Snippe beschrijft die dag als eentje die hij nooit zal vergeten. “We wilden net iets gaan eten en toen kwamen de meldingen binnen over een schietpartij in McDonald’s Zwolle-Noord.” Met zwaailicht en sirene reden de wijkagenten op hoge snelheid naar het filiaal van de hamburgergigant.
“Bij de melding zei ik al tegen Cynthia dat dit serieus zou worden,” vertelt Snippe. Dat bleek inderdaad het geval toen de dienders ter plekke waren. “Het niet weten wat er gaande was en dan kom je binnen en komen al die kinderen in paniek op je af,” vervolgt de agent. “Het flitst dan ook door je hoofd of er nog iets anders speelt, is het een aanslag en is er meer gaande op andere plekken.”
Weinig tijd voor wijkagenten
Snippe is zich ervan bewust dat hij al die mooie en minder fraaie kanten van het politiewerk gaat missen. “Ik heb er wel mee geworsteld om de politie te verlaten,” vertelt Snippe. “Ik zat op een punt in mijn loopbaan dat ik nadacht of ik verder wilde bij de politie. De tijd voor het werk in de wijk wordt steeds minder,” vervolgt Snippe die graag het verschil wil maken voor burgers. “Er kwam toen een mooie vacature bij de gemeente Zwolle met raakvlakken met het politiewerk en die kans heb ik gegrepen.”
Politiebloed blijft kruipen
Vanaf vrijdag gaat hij aan de slag als specialist adreskwaliteit en woonfraude bij de gemeente. Hij gaat zich daar onder meer bezighouden met spookwoningen. Een deels nog onontgonnen terrein in Zwolle. Spookwoningen zijn panden waar niemand ingeschreven staat en die gebruikt worden door criminelen, voor wapenhandel tot drugshandel en van prostitutie tot uitkeringsfraude.
“Het is een belangrijk onderwerp en op die manier draag ik bij aan de veiligheid en leefbaarheid voor alle inwoners van Zwolle,” zegt Snippe. “En ik werk nog steeds samen met politie, handhaving en sociale recherche.” Het zijn de contacten die Snippe nodig heeft in zijn toekomstige ambtenarenleven. Het politiebloed in hem blijft kruipen waar het niet gaan kan.