Mondde kinderruzie uit in fatale kogelregen op parkeerplaats in Zwolle?

|   Laatste wijziging

Tot laat in de nacht voerde de politie onderzoek uit op de parkeerplaats aan de Rijnlaan.
Foto: Hugo Janssen

Een 44-jarige Zwollenaar is gisteren om het leven gekomen nadat er meerdere schoten op hem waren gelost op de parkeerplaats van de Aldi aan de Rijnlaan. Al snel wist de politie een 42-jarige man uit Zwolle aan te houden. Vijftien dagen geleden verschenen het slachtoffer en de vermeende schutter in de Zwolse rechtbank. Een ruzie tussen kinderen van beide mannen lijkt te zijn uitgemond in de fatale kogelregen op klaarlichte dag.

Rond 16.45 uur rijdt de 44-jarige Zwollenaar, eigenaar van een beveiligingsbedrijf, in zijn SUV de parkeerplaats van de Aldi af. Van links komt een dure Mercedes-Benz op hoge snelheid aanrijden. Hij ramt de SUV, die daardoor klem komt te staan tegen een mast van het luchtalarm. De bestuurder van de Mercedes trekt een vuurwapen en schiet minstens zes kogels door de voorruit van de SUV. De 44-jarige Zwollenaar bezwijkt achter het stuur van de auto aan zijn verwondingen.

De schutter neemt gelijk de benen maar wordt al snel in zijn kraag gevat door de politie. Al snel wemelt het van de politie op twee plekken in de wijk, op de parkeerplaats van de Aldi en bij een woning aan de Welle. Beide mannen zijn geen onbekenden van politie en gemeente, er is sprake van een langlopend conflict.

Mishandeling op Zwartewaterallee
Op dinsdag 13 februari verschenen Özgür M. (42) en de 44-jarige Zwollenaar bij de politierechter. Özgür moest zich verantwoorden voor een mishandeling op maandag 3 juli vorig jaar. Meerdere ooggetuigen zagen dat hij op die dag uit zijn auto stapte bij de verkeerslichten op de Zwartewaterallee. Hij liep naar de stilstaande auto van de directeur van het beveiligingsbedrijf.

Hij stompte zijn slachtoffer flink in het gezicht. Buiten de auto volgden nog een paar rake klappen en beukte hij met zijn knie in op de beveiligingsbaas. Die was dusdanig toegetakeld dat hij meerdere dagen niet kon werken. Özgür M. ontkende dat het zo was gegaan en deed uit de doeken dat er al geruime tijd sprake is van een conflict.

Kinderruzie, stalking, vuurwerkbom
Het begon volgens M. met een ruzie van zijn zoon met de zoon van de beveiligingsbaas. Het conflict escaleerde en het slachtoffer zou samen met beveiligers van zijn bedrijf M. lastigvallen en laten achtervolgen. Vorig jaar maart ontplofte er zwaar vuurwerk bij de woning van M. aan de Welle in Aa-landen.

“Ik word al heel lang gestalkt en achtervolgd door hem en zijn personeel,” zei M. met stelligheid in de rechtbank. Een politieman die opgeroepen was als getuige verklaarde onder ede goed op de hoogte te zijn van de beschuldigingen.

Hij gaf aan dat de politie het heeft onderzocht, maar geen bewijs heeft gevonden van strafbare feiten. De agent vertelde dat de gemeente en politie volop bezig zijn met bemiddeling om de angel uit het conflict te halen, maar dat het moeizaam gaat. Op de vraag van de politierechter of de politieman een concrete oplossing zag om een einde te maken aan de ruzie antwoordde hij ontkennend.

Samenzwering en vriendjespolitiek
Bij Özgür M. wilde het er niet in dat de politie geen bewijs van stalking kon vinden. Ook dacht hij zeker te weten dat de beveiligingsbaas achter de aanslag op zijn huis en gezin zat. “De politie en gemeente zijn vriendjes van hem,” stelde M. gepikeerd. “Het is vriendjespolitiek, samenzwering en belangenverstrengeling en alles over hem vegen ze onder het tapijt. De politie heeft nooit echt gezocht.”

De beveiligingsbaas verwierp de aantijgingen in de rechtbank en vertelde over de grote impact die de voortslepende ruzie op hem en zijn familie had. Ook diende hij een schadeclaim in van 2165 euro.

Stok achter de deur
De politierechter achtte de mishandeling bewezen en veroordeelde M. tot een onvoorwaardelijke taakstraf van 25 uur. Ook moest hij zijn slachtoffer 500 euro schadegeld betalen. In een poging om M. ervan te weerhouden opnieuw de verkeerde kant van de wet te kiezen in de vete, legde hij hem ook een voorwaardelijke taakstraf op van 75 uur met een proeftijd van 3 jaar. “Een flinke stok achter de deur,” aldus de politierechter. “Dan weet u wat u boven het hoofd hangt als u de komende jaren opnieuw in aanraking komt met de politie.”

Foto's 5
Tot laat in de nacht voerde de politie onderzoek uit op de parkeerplaats aan de Rijnlaan. - Foto: Hugo Janssen
Tot laat in de nacht voerde de politie onderzoek uit op de parkeerplaats aan de Rijnlaan.
Foto: Hugo Janssen
De geramde auto van het slachtoffer met kogelgaten in de voorruit. - Foto: Ruben Meinten
De geramde auto van het slachtoffer met kogelgaten in de voorruit.
Foto: Ruben Meinten
Rechercheurs bij de woning aan de Welle kort na de schietpartij verderop in de wijk. - Foto: Hugo Janssen
Rechercheurs bij de woning aan de Welle kort na de schietpartij verderop in de wijk.
Foto: Hugo Janssen
Mondde kinderruzie uit in fatale kogelregen op parkeerplaats in Zwolle? - Foto: Hugo Janssen
Foto: Hugo Janssen
Mondde kinderruzie uit in fatale kogelregen op parkeerplaats in Zwolle? - Foto: Hugo Janssen
Foto: Hugo Janssen

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)