Gemeente zoekt Zwollenaren die rond 1960 midden in Dieze woonden

|   Laatste wijziging

Foto gemaakt door persfotograaf Dolf Henneke van de kruising Langenholterweg en Middelweg, op de achtergrond de Stilohal-locatie.
Foto: Collectie Overijssel

De gemeente Zwolle is op zoek naar mensen die rond 1960 midden in Dieze woonden. Rond de plek van de Stilohal aan de Van Wevelinkhovenstraat stonden destijds boerderijen. De gemeente wil de persoonlijke verhalen vastleggen die niet in archieven zijn terug te vinden. Die blijven dan bewaard en kunnen worden gebruikt voor publicaties en tentoonstellingen.

Eind vorig jaar begon de sloop van de Stilohal en daardoor kunnen archeologen volgende maand beginnen met onderzoek. De hoop is dat de vondsten en sporen van de voormalige boerderijen gekoppeld kunnen worden aan de verhalen.

Ondanks de centrale ligging in de stad is er door de jaren heen weinig historisch onderzoek verricht. “Het buurtschap Dieze behoort sinds de 13e eeuw tot de stad,” zegt Marinda Lam, medewerker van team Erfgoed van de gemeente. “Door onderzoek is al wel duidelijk geworden dat er veel boerderijen waren en er een kapelletje heeft gestaan op de kruising van de Langholterweg met de Katersteeg.”

Iedereen die rond 1960 in Dieze woonde of iemand kent die daar woonde, wordt verzocht om contact op te nemen. “Alle verhalen zijn welkom, of het nu gaat over bijzondere gebeurtenissen in de wijk, jeugdherinneringen of familiemomenten,” zegt Lam. “Alles kan ons helpen om de geschiedenis van Dieze beter in kaart te brengen.”

Wie openstaat voor een interview kan contact met haar opnemen door een e-mail te sturen

Foto 1
Foto gemaakt door persfotograaf Dolf Henneke van de kruising Langenholterweg en Middelweg, op de achtergrond de Stilohal-locatie. - Foto: Collectie Overijssel
Foto gemaakt door persfotograaf Dolf Henneke van de kruising Langenholterweg en Middelweg, op de achtergrond de Stilohal-locatie.
Foto: Collectie Overijssel

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)