Zwemclub ZV44 uit Zwolle verzuipt na grensoverschrijdend gedrag trainers

Zwembad de Vrolijkheid, de voormalige thuisbasis van ZV44.
Foto: Peter Denekamp

Zwemclub ZV44 is sinds begin deze maand van de aardbodem verdwenen. Tijdens een algemene ledenvergadering werd besloten om de vereniging per direct op te heffen. In de dagen die volgen verdwijnen in ras tempo de website, e-mailaccounts en social media van de club. De bestuursleden reageren niet op vragen van de media en doorbreken na tien dagen de radiostilte met een summier statement. Twee dagen later komt boven water dat twee trainers van ZV44 zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

Op maandag 4 maart komen de leden van de zwemclub samen in De Weijenbelt. Het water staat de bijna 10 jaar oude zwemclub op dat moment tot aan de lippen. Bij zwembond KNZB kwamen eind vorig jaar meerderde meldingen binnen over twee trainers. De bond legde de club maatregelen op en gaf het bestuur opdracht om binnen enkele maanden orde op zaken te stellen met hulp van de KNZB en Sportservice Zwolle. De leden van de club besloten echter om de club op te heffen.

Twee zwemtrainers geschorst
In de dagen erna heeft 1Zwolle contact met verschillende bronnen. Er wordt gerept over grensoverschrijdend gedrag door zwemtrainers die beiden behoren tot hetzelfde gezin en allebei bestuursleden zijn van ZV44. De twee vrouwen zouden al door de zwembond geschorst zijn. Een derde trainer, die ook tot het gezin behoort, zou zijn taken hebben neergelegd. De bronnen zijn uiterst terughoudend en willen onder geen enkel beding herleidbaar zijn.

Zwembond KNZB liet op vrijdag 8 maart weten niet inhoudelijk op vragen van 1Zwolle te willen ingaan. Dezelfde dag reageert politiewoordvoerder Amber Maathuis op vragen van 1Zwolle: “Wij doen nooit uitspraken over een aangifte of melding, in verband met privacy.”

Ook zwembad De Vrolijkheid en andere zwemverenigingen in de regio willen liever niet ingaan op de situatie bij ZV44. Telefonisch laten ze weten dat het al langere tijd onrustig is bij de ambitieuze topclub. De thuisbasis van ZV44 meldt dat de zwemclub de huur van het zwembad heeft opgezegd. De clubs bevestigen het relaas van bronnen dat er de afgelopen tijd leden van ZV44 zijn overgestapt naar Swol 1894 en Deltasteur in Kampen.

De bronnen vertellen dat ZV44 in 2015 werd opgericht en het doel was om jonge talenten naar de nationale top te begeleiden. Dat deed de jonge vereniging met succes. De zwemmers promoveerden jaar op jaar en bereikten de top 10 van de eredivisie, het hoogste zwemniveau in Nederland.

Schreeuwen en schelden
Ook laten ze weten dat de trainers regelmatig zijn aangesproken op hun gedrag. “Er werd geschreeuwd en gescholden tegen kinderen, de honden lusten er geen brood van,” vertelt een bron. Een journalist van De Stentor heeft de officiële klachtenbrief aan de zwembond ingezien. Hij schrijft dat daarin wordt gerept van het schelden tegen jonge sporters en daarnaast ook over ongepaste intieme relaties, manipulatie en straffen.

Tien dagen na het opheffen van ZV44, op woensdag 13 maart, ontvangt 1Zwolle een statement van het bestuur van ZV44: “Begin 2024 werd de vereniging geconfronteerd met het stoppen van enkele geschoolde trainers waardoor het aantal actieve zwemmers afgelopen periode snel is gedaald. Door het gekrompen ledenbestand, en daarmee het vertrekken van veel vrijwilligers die samen zorgden voor vele taken rondom de organisatie van de trainingen, wedstrijden en andere activiteiten, is het niet langer mogelijk om de vereniging draaiende te houden.”

In het slotwoord van het statement staat: “Het bestuur (in aftreding) dankt eenieder die het de afgelopen jaren mogelijk heeft gemaakt dat zowel jeugd als volwassenen met vreugde en succes hun sport hebben kunnen beoefenen in zwembad De Vrolijkheid in Zwolle. Speciale dank gaat uit naar alle trainers, vrijwilligers en de sponsoren.” Ook wordt 1Zwolle schriftelijk verzocht verder geen contact meer op te nemen met ZV44.

Afgelopen zaterdag verstuurde het bestuur van Swol 1894 een brief naar ouders, leden en vrijwilligers. In de brief, die in bezit is van de redactie van 1Zwolle, schrijft het bestuur dat ze helder en open willen communiceren over de ontstane situatie bij ZV44. “Het zal veel leden de afgelopen weken niet zijn ontgaan, er was onrust bij zwemvereniging ZV44 uit Zwolle. Aangezien het om een vereniging binnen de zwemsport gaat en bij ons in de regio kan dit vragen oproepen.”

Meldingen bij de zwembond
“Er zijn eind vorig jaar bij de KNZB meerdere meldingen (o.a. over grensoverschrijdend gedrag) binnengekomen over een 2-tal leden/kader bij ZV44. De KNZB heeft deze meldingen serieus in behandeling genomen en de vereniging maatregelen opgelegd. Dit heeft ervoor gezorgd dat het bestuur van ZV44 orde op zaken moest stellen. Ze kregen een aantal maanden de tijd om met hulp van de KNZB, Sportservice Zwolle en andere verenigingen dit te organiseren. Voor iedereen die hierbij betrokken is, is dit erg vervelend. Er waren diverse scenario’s. Op 5 maart (4 maart, red.) is bij een alv besloten dat ZV44 opgeheven zou worden. Dat is erg snel gegaan, waarom zo snel is bij ons niet duidelijk. De inhoud van de meldingen zijn ook vertrouwelijk, dat ligt bij de KNZB en andere instanties.”

Het bestuur van Swol 1894 vindt dat iedereen zich op zijn gemak en veilig moet kunnen voelen binnen hun vereniging. SWOL 1894 onderschrijft de Code Blauw van de KNZB, die staat voor respect, sportiviteit, veiligheid en plezier in de zwemsport. “Ieder kaderlid bij ons heeft een verklaring omtrent gedrag (VOG) en wij hebben eigen vertrouwenspersonen,” aldus het bestuur van Swol 1894.

De namen van de bronnen waar 1Zwolle de afgelopen weken contact mee had, zijn bekend bij de redactie. 1Zwolle heeft per e-mail en telefonisch contact gezocht met de trainers om hun kant van het verhaal aan te horen. Beiden hebben niet gereageerd. Op dringend advies van de bronnen heeft 1Zwolle ervan afgezien om de trainers persoonlijk te benaderen.

Foto 1
Zwembad de Vrolijkheid, de voormalige thuisbasis van ZV44. - Foto: Peter Denekamp
Zwembad de Vrolijkheid, de voormalige thuisbasis van ZV44.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)