Grijs

Door Dick Algra

Zonder de grijze golf zou onze economie als een krakende wagen verder rijden.
Foto: Peter Denekamp

Ik word spuugzat van de term ‘grijze golf’. In een artikel in De Stentor ook weer: “Bouw en zorg moeten nú inspelen op de grijze golf”. Zelf behoor ik tot de groep van oudere medemensen. Daar kan ik niets aan doen, laat staan aan mijn veranderde haarkleur. Dat is het probleem ook niet.

De term grijze golf wordt, naar mijn mening, te veel en te vaak gekoppeld aan de problematiek die bij een aantal van hen is ontstaan. Daardoor heeft de term een negatieve klank gekregen.

De grijze golf in haar geheel is niet krakkemikkig. Zonder de grijze golf zou de dagopvang bijvoorbeeld hutjemutje vol zitten. Zonder de grijze golf zou heel veel vrijwilligerswerk in zorginstellingen niet gedaan worden. En de grijze golf heeft geld te besteden. Kortom, zonder de grijze golf zou onze economie misschien niet tot stilstand komen, maar wel als een krakende wagen verder rijden.

De grijze golf is ook niet de opmaker van de pensioengelden. Zij heeft sinds de invoering van de AOW gezorgd voor de financiële basis daarvan. De op het loon ingehouden premie ging naar de betaling van de Dreestrekkers. Dat kon omdat er toen veel en lang gewerkt werd om het hoofd boven water te kunnen houden.

Toen de welvaart voor welhaast iedereen goed voelbaar werd, kwamen we terecht in een ‘alles moet kunnen economie’. De nu nog niet grijze generatie is daarmee opgegroeid en komt thans tot de ontdekking dat niet alles meer kan.

Dat een deel van de ouderen extra zorg behoeft is altijd zo geweest, alleen hebben we in het verleden de bejaardentehuizen bij het grofvuil gezet en iedereen moet nu maar zo lang mogelijk zelfstandig blijven. De problematiek waar De Stentor over schrijft, komt niet uit de lucht vallen maar is al lang geleden voorspeld.

Vanaf het moment dat de bejaardentehuizen – of zoals ze ook wel genoemd werden, de rusthuizen – verdwenen, had men direct moeten beginnen met de bouw van passende woningen voor ouderen. Vaak willen ouderen wel verhuizen, denk aan “wat moet ik met dit grote huis”, maar kunnen soms enkel naar een klein appartement met uitzicht op een parkeerplaats.

En dat is helemaal erg als er de hele dag een zwarte Golf voor je raam geparkeerd staat.

Foto 1
Zonder de grijze golf zou onze economie als een krakende wagen verder rijden. - Foto: Peter Denekamp
Zonder de grijze golf zou onze economie als een krakende wagen verder rijden.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)