Trio met vuurwapen overvalt 17-jarige in Dieze-Oost: ‘Een ongelofelijke rotstreek’

Archieffoto
Foto: Peter Denekamp

“Je moet die witte jas in de fik steken,” appte Sam C. (21) uit Zwolle aan zijn Duitse maatje Youri V. (19). Kort daarvoor was het oog van de Zwollenaar gevallen op een getuigenoproep van politie Zwolle. De agenten schrijven dat een 17-jarige jongen is overvallen in de Anthonie Heinsiusstraat en een van de daders een opvallende witte jas droeg. Niet veel later worden de twee jonge mannen en Rune V. (19) uit Zwolle in de kraag gevat. Dinsdag moest het trio zich verantwoorden in de rechtszaal.

Een 17-jarige jongen ziet op Snapchat een mooie aanbieding van vuurwerk staan. Hij reageert en maakt een afspraak met Rune V. om het vuurwerk op zaterdag 16 december te kopen. De opa van de jongen brengt hem die avond naar de afgesproken plek, een flat aan de Anthonie Heinsiusstraat. “Wij zijn die avond met zijn drieën die kant opgereden,” vertelt Sam in de rechtbank. “Ik ben daar in de portiek gaan staan.”

Pistool tegen het hoofd
Sam C. vangt de jongen op en neemt hem mee naar een schuurtje aan de achterzijde van de flat. Daar staan Rune V. en Youri V. te wachten. “We hadden alle drie geld nodig. Ik gaf hem een klap waardoor hij een beetje wankel werd en op de grond viel,” vertelt Rune. Het slachtoffer verklaarde bij de politie dat hij vervolgens een pistool tegen zijn hoofd gezet kreeg. “Kankersukkel, geef ons je horloge!” wordt hem toegeroepen. “Waar is je geld? Geef alles wat je bij je hebt!” De kleding van het liggende slachtoffer wordt doorzocht. Uit het borstzakje van de jongen wordt 610 euro gehaald. Ook pakt het trio de telefoon en een Armani horloge af voor ze wegrennen.

Rune V. geeft in de rechtbank toe dat hij het slachtoffer tegen de grond heeft geslagen. Hij ontkent dat hij een vuurwapen tegen het hoofd van de jongen heeft gezet. Ook zijn kompanen zeggen dat ze het door de snelheid van de overval niet hebben gezien. Wel wordt duidelijk dat Rune een vuurwapen heeft laten zien tijdens de overval. “Ik heb het wapen gekocht vanwege mijn veiligheid door de oorlog in Oekraïne,” aldus Rune.

Youri V. maakt herhaaldelijk duidelijk dat hij niets heeft gedaan en dat irriteert de voorzitter van de rechtbank. “Probeer je er onderuit te komen? Je stond er wel bij, je hebt niet gezegd tegen je vrienden dat ze moesten stoppen en niets gedaan om het te voorkomen,” zegt de voorzitter fel. “Het is een ongelofelijke rotstreek toch? Iemand van jullie leeftijd wordt in de val gelokt en beroofd op een plek waar niemand iets kan zien!”

Alle drie schuldig
Rune blijkt in het verleden zelf slachtoffer te zijn geweest van een straatroof. Ook is hij ondanks zijn leeftijd al in het bezit van een strafblad. Hij is niet de enige, zijn maatje Sam werd eind november 2023 veroordeeld voor mishandeling. Hij kreeg een taakstraf van 160 uur opgelegd, waarvan 100 uur voorwaardelijk. Twee weken na de uitspraak begon zijn proeftijd te lopen.

“Acht dagen later pleegt hij een overval,” briest de officier van justitie. “Zijn proeftijd was nog niet koud ingegaan!” De officier vindt het een bruut feit en dat wordt nog bruter volgens haar omdat er een vuurwapen is gebruikt. “Het was al drie tegen één!” Wat haar betreft is het zo klaar als een klontje: “Ze zijn alle drie schuldig, ook Youri V., die zegt niets te hebben gedaan.”

Justitie wil dat Sam C. en Rune V. een jaar het gevang in gaan. Tegen beiden wordt een celstraf van 18 maanden geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Wat het OM betreft krijgt Youri V. een jaar gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk is.

Gevangenisstraf terecht
Wanneer het trio het laatste woord krijgt, slaat Sam zijn beurt over. “Ik heb de domste fout van mijn leven gemaakt,” zegt Rune V. “Helaas kan ik het niet terugdraaien.” Hij kijkt zijn slachtoffer aan en zegt: “Sorry!” Zijn maatje Youri vult hem aan: “Ik heb ook heel veel spijt en een gevangenisstraf vind ik wel terecht.”

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Foto 1
Archieffoto - Foto: Peter Denekamp
Archieffoto
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)