Rob Zuidema: Van Zwolse Theaterdirecteur naar Raalter burgervader

Rob Zuidema
Foto: Peter Denekamp

Rob Zuidema (55), directeur-bestuurder van Zwolse Theaters, is maandag voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Raalte. De goedlachse en vriendelijke theaterdirecteur werd tijdens een besloten raadsvergadering gepresenteerd als de voorkeurskandidaat. Zijn karakter maakt hem volgens de raadsleden de ideale burgervader. “Hij is iemand die kan verbinden, hij praat makkelijk, is humoristisch en wij denken dat hij snel zaken kan oppakken.”

“We hebben de Raalter bevolking gevraagd wat voor een burgemeester ze willen hebben,” zegt Jan Schokker, voorzitter van de vertrouwenscommissie. “Wij hebben in Rob Zuidema iemand gevonden die inhoud kan geven aan bijna al deze wensen.” Jeroen Neimeijer, fractievoorzitter van CDA Raalte, sluit zich bij die woorden aan: “Ik denk dat het een hele geschikte burgemeester is, een echte verbinder en een mensenmens.”

Goede staat van dienst
“Ik ken hem niet persoonlijk, maar de eerste geluiden die ik over hem hoor maken mij wel enthousiast,” voegt wethouder Gerria Toeter eraan toe. “Hij heeft een goede staat van dienst, is bekend in de regio en uit de woorden bij de bekendmaking leid ik af dat hij iemand is die persoonsgericht is en dat spreekt mij wel aan.”

Lang hoefde Toeter maandagavond niet te wachten voor ze Zuidema beter leerde kennen. De Zwolse theaterdirecteur zat op dat moment thuis in Wijhe toen hij vanuit Raalte het bericht kreeg dat de keuze op hem was gevallen. “Het was thuis wel even billenknijpen toen de gemeenteraad bijeenkwam,” vertelt Zuidema, die zich vereerd voelt dat hij wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de Sallandse gemeente.

“Ik heb snel een mail gestuurd naar de medewerkers van de Zwolse Theaters,” vervolgt Zuidema. “Daarna ben ik in de auto gestapt om naar Raalte te gaan.” Daar arriveerde hij even later samen met zijn vrouw Yvonne om zich voor te stellen aan de wethouders en gemeenteraadsleden.

Emotioneel vertrek
De volgende ochtend was minder feestelijk voor de theaterdirecteur. “De mensen van Zwolse Theaters zijn natuurlijk blij, maar het betekent ook dat ik daar vertrek,” zegt Zuidema. “Er vloeiden de nodige tranen en ik kon het zelf ook moeilijk drooghouden,” aldus mensenmens Zuidema.

De aanbeveling van de Raalter gemeenteraad ligt nu op het bureau van minister Hugo de Jonge. Als hij zijn handtekening eronder zet wordt Zuidema in de raadsvergadering op maandag 10 juni beëdigd als burgemeester door Andries Heidema, de commissaris van de Koning in Overijssel.

Video 1
Video: Rob Zuidema voorgedragen als nieuwe burgemeester van Raalte door Salland1/Benjamin Borgman
Foto 1
Rob Zuidema - Foto: Peter Denekamp
Rob Zuidema
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)