Kiosk

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

Vernieuwen is goed, maar wel op een correcte manier.
Foto: Peter Denekamp

Schrijver Bob den Uyl schreef in 1975 het verhalenboek ‘Gods wegen zijn ondoorgrondelijk en zelden aangenaam’. Daaraan moest ik denken toen ik het relaas las over de kiosk bij de Wijthmenerplas. Een zoveelst ondoorgrondelijk plan van de gemeente Zwolle. En zeker voor Jacqueline Eikelboom die na 24 jaar bij de kiosk betrokken te zijn geweest, er van de gemeente mee moet stoppen.

De gemeente heeft ‘betere plannen’. Vooral een betere uitstraling. Wat dat ook moge betekenen.

’t Is in ieder geval een heel subjectief begrip. Wat ik mooi vind, kan een ander enorm tegenstaan. Bepalend zou kunnen zijn dat er enorm over de uitstraling van de kiosk geklaagd is, maar naar het schijnt is er bij de uitbaters ervan nooit een klacht binnengekomen. Voorlopig blijft de echte reden van de gemeente voor mij ondoorgrondelijk.

Meer ‘ondoorgrondelijkheid’ van de gemeente is te zien aan het plan voor de nieuwbouw van een evenementenhal. Waarom die plek? Ondoorgrondelijk. Waarom de Bogenhal van de oude IJsselhallen laten staan, met als gevolg minder nieuwbouw? Ondoorgrondelijk? Waarom een loopbrug tussen het Stationsplein en het Hanzeland? Ondoorgrondelijk. Waarom toch huizenbouw aan de rand van het Zwarte Water? Ondoorgrondelijk.

Terug naar de Wijthmenerplas. Na 24 jaren daar een nering te hebben gedreven, weet je precies hoe het werkt. Met het weer, de schoolvakanties de bijzondere dagen en vooral wanneer er geen bezoek komt. En je wist wanneer je er niet mocht staan. Bij de opbouw van evenementen. Waarom eigenlijk niet, zouden die opbouwers nooit zin hebben in een frisje of frikandelletje?

De nieuwe foodtruck, met vooral door de gemeente voorgeschreven lekkernijen, mag dan wel open en moet buiten het seizoen, in het weekend beschikbaar zijn voor wandelaars en fietsers.

Die gemeentelijke wens doet mij vermoeden dat er niet veel Zwolse gemeenteambtenaren in dat type weekenden gewandeld en gefietst hebben. Onlangs heb ik er nog wat foto’s gemaakt en kon er een kanon afschieten.

In de zakenwereld, waarin ik ben opgegroeid, kende men de regel: als je van leverancier wilt veranderen, gun je eerst de huidige alle kansen om zich aan jouw veranderde wensen aan te passen voordat je met derden in gesprek gaat.

Vernieuwen is goed, maar wel op een correcte manier. Daarna komt het hopen dat alles goed gaat. Dan gaat het gezegde ‘ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was’ niet op, hoewel ik vermoed dat er door veel Zwollenaren wel gedacht zal worden: Laat de plas maar zoals ’t ie was! Aangenaam!

Foto 1
Vernieuwen is goed, maar wel op een correcte manier. - Foto: Peter Denekamp
Vernieuwen is goed, maar wel op een correcte manier.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)