Klikspaan

Door Dick Algra

Met de app kunnen burgers de parkeerwachters helpen.
Foto: Peter Denekamp

In de jaren zeventig had ik wel contact met inwoners van Schwerin, een plaats die destijds in Oost-Duitsland lag. Om met de mensen daar te kunnen praten moest er eerst een vertrouwensband worden opgebouwd omdat de geheime dienst, de Stasi, medeburgers gebruikte om te spioneren. Eigenlijk wist je bijna nooit wie je kon vertrouwen. Een afgrijselijke situatie.

Daaraan moest ik denken toen ik in De Stentor een bericht las dat begint met onderstaande tekst. Ik citeer:

“Inwoners van de Zweedse stad Uppsala kunnen geld verdienen door illegaal geparkeerde stadsgenoten aan te geven. In New York verdient de brave burger al langer een centje aan overtreders op de weg.

Met een app kunnen mensen in Zweden foutparkeerders aanmelden, waarna ze tipgeld krijgen uitgekeerd, zo melden Zweedse media. De maker van de app is het bedrijf Scout Park en kan worden gebruikt door iedere Zweed van 16 jaar en ouder die beschikt over een burgerservicenummer.

‘Met de app kunnen burgers de parkeerwachters helpen mensen te vinden die zich niet aan de parkeerregels in de gemeenschap houden,’ zegt de baas van het bedrijf Erik Englund.” Einde citaat.

De klikspaan schijnt een ‘bonus’ van omgerekend zo’n 9 euro te ontvangen. In New York krijgt men tot 25 procent van de uitgeschreven boete als bonus.

Wij zongen als kinderen, als er geklikt werd, een scheldliedje, ’t liefst op een venijnige toon, dat ging als volgt:

Klikspaan, boterspaan,
Je mag niet door mijn straatje gaan
’t Hondje zal je bijten, ’t poesje zal je krabbelen
Dat komt van al dat babbelen.

Als je dat zo werd toegezongen, wist je wel dat er iets niet klopte. Aan zo’n app op je telefoon klopt naar mijn mening ook iets niet. Ik hoop dat we die in Nederland kunnen tegenhouden.

Iets geheel anders en wat, naar het lijkt, niet tegengehouden kan worden – zo las ik in dezelfde krant – is een tunnel onder Stonehenge, het bekende Engelse monument uit de steentijd. Ik las daarover een zin die niet kan kloppen. Ook nu citeer ik weer: “Onder het grafveld, verborgen in de aarde, liggen honderdduizend onontdekte artefacten.”

Hoe kan men dat aantal noemen als ze nog niet zijn ontdekt? Of was het een lang bewaard geheim en is er stiekem geklikt?

Foto 1
Met de app kunnen burgers de parkeerwachters helpen. - Foto: Peter Denekamp
Met de app kunnen burgers de parkeerwachters helpen.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)