Er is, zo las ik, de afgelopen paar jaar 300 miljoen euro uitgegeven aan het zogenoemde STAP-budget. Had je als werkende of werkzoekende (bij)scholing nodig of wilde je jezelf wat meer ontwikkelen, kon je op dat budget een beroep doen. Per jaar maximaal 1000 euro maar je kon het beide jaren proberen.
Het leidde ook tot aanvragen van subsidie voor heel ‘bijzondere’ opleidingen. Om eens wat te noemen: ‘Reiki-master’, ‘bierproever’, ‘maagbandhypnotiseur’, ‘helende geuren herkennen’, ‘aromatherapie’ en wel een heel bijzonder de cursus – in de vorm van een geheel verzorgde reis naar Parijs – ‘op zoek naar jezelf’.
Ik schreef al, je kon het proberen, want het Rijk bedacht dat de verdeling moest gaan via het systeem wie het eerst komt, die het eerst maalt. Met als gevolg dat de miljoenen in een razend tempo de schatkist uitvlogen. Nu blijkt dat het merendeel van die subsidies in de Randstad is beland.
Voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV, zelf groot voorstander van ‘een leven lang leren’, zag met lede ogen aan hoe “vooral jonge en hoogopgeleide mensen daar voor de fun gebruikmaakten van de STAP-regeling”. En dus ook hoe het budget “juist minder gebruikt werd in gebieden waar de werkgelegenheid onder druk staat”.
De STAP-subsidie is inmiddels afgeschaft, maar een alternatief is er nog niet. Fortuin zegt dat hij er bij de kabinetsformatie tussen PVV, VVD, NSC en BBB nog niets over gehoord heeft: “Teleurstellend.”
We kunnen als inwoners van het oosten van het land er natuurlijk ook een positieve draai aan geven. Want er gaan nu geluiden op om (semi)-overheidsinstellingen vanuit de Randstad ook onze kant op te verplaatsen, maar daarvoor moest er behoorlijk bijgeschoold worden, natuurlijk. Want het is al heel lang bekend: de wijzen wonen in het oosten.
Het is, helemaal achteraf gezien, een bespottelijke vertoning geweest. Miljoenen euro’s voor een beperkte groep, die er deels behoorlijk misbruik van gemaakt heeft. Ik vermoed dat er geen lessen uit getrokken zullen worden.
De historie laat ons dat keer op keer zien. Misschien moet de overheid zelf daarin nog eens bijgeschoold worden. ’t Is dan weer jammer dat de belastingbetalers voor de kosten daarvan gaan opdraaien. Of men zou eerst de cursus ‘Op eigen kosten leren je broek op te houden’ moeten volgen. D’r zijn vast genoeg leraren voor te vinden.