Wennemars wint en baalt

Foto van auteur

In een veld vol allrounders plaatste de sprinter Erben Wennemars uit Zwolle zich donderdag bij de skate-off voor het wereldkampioenschap allround. Toch stond de Zwollenaar na afloop met een bitter gevoel langs de kant. ,,Ik moet echt mijn best doen om hier blij mee te zijn.”

Wennemars kreeg de afgelopen weken veel lof voor zijn opmerkelijke optreden bij de NK allround. Toch hoorde hij ook – vooral na zijn tegenvallen optreden bij de WK sprint – enkele kritische opmerkingen. En dat zinde de TVM-rijder niet. ,,Ik ben daar erg verbaasd over”, sprak Wennemars die zich samen met ploeggenoot Wouter Olde Heuvel kwalificeerde voor de mondiale titelstrijd allround. ,,Het voelt alsof ik niet blij mag zijn.”

Critici menen dat Wennemars niet op twee paarden moet wedden, maar een keuze moet maken tussen het sprinten en allrounden. Beter één ding goed doen, dan twee zaken half. ,,Ik rijd me de ballen uit mijn broek, maar niemand die zegt: Gaaf. Iedereen vindt het fantastisch wat mannen als Shani Davis en Chad Hedrick doen. Doe je hetzelfde, dan gebeurt er zoiets”, sprak hij verongelijkt.

Na afloop van de skate-off leek hij te zijn vergeten dat het schaatspubliek hem de afgelopen weken innig heeft omarmd en dat de media voornamelijk juichverhalen naar buiten brachten. Dat er ook kanttekeningen worden geplaatst, lijkt logisch. Maar daar is Wennemars niet van gediend: ,,Val me er niet mee lastig.”

De TVM-schaatser eindigde donderdag op de 5000 meter als derde in een tijd van 6.35,83. Zijn collega Wouter Olde Heuvel klokte de beste tijd (6.28,68) maar kon daarmee Wennemars – die woensdag met overmacht de 1500 meter had gewonnen – niet van de eerste plaats verdrijven. Hun voornaamste concurrent Mark Tuitert kende een offday en kwam pas na 6.59,10 over de streep en speelde daardoor in het klassement geen rol van betekenis. Ben Jongejan werd in de rangschikking derde en mag als reserve naar het WK. Europees kampioen Sven Kramer en Carl Verheijen hadden zich al geplaatst voor de titelstrijd in Thialf.

Op 9, 10 en 11 februari zal het TVM-kwartet de strijd aanbinden met de Amerikanen Hedrick en Davis. Eén Nederlander zal in elk geval intens genieten. ,,Een allroundtoernooi in een stampvol Thialf. Dat is een jongensdroom die uitkomt”, aldus Wennemars. Maar dan moet niemand hem vertellen dat-ie zich beter volledig op het sprinten moet richten: ,,Nederland is toch zo trots op zijn allrounders? Nou, ik hoop dat iedereen mij dit feestje gunt.”

Bron: KNSB

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)