Het Openbaar Ministerie wil dat de tbs-maatregel van Awet Leul M. (32) met twee jaar wordt verlengd. De Zwollenaar kreeg tbs opgelegd in 2021, nadat hij een jonge vrouw op klaarlichte dag wilde verkrachten in Park de Wezenlanden.
“Ik lees dat u deze maand nog een conflict hebt gehad met een medepatiënt,” zei de voorzitter van de meervoudige strafkamer maandag tegen M. “Een dag later heeft u achter een vrouw aangelopen die dat onprettig vond.” Volgens M. had een andere patiënt hem in de kliniek uitgescholden en daarna ontstond er een klein opstootje. “Ik was gewoon aan het wandelen en die vrouw heeft het zo ervaren,” reageerde M. op de beschuldigingen van het achtervolgen van een vrouw. “Ik weet van niets.”
Moeizame tbs-behandeling
De psychiater liet weten dat het begin van de behandeling moeizaam verliep maar dat het zich gaandeweg heeft verbeterd. Hij adviseerde de rechtbank om de tbs van M. met twee jaar te verlengen. De reclassering sloot zich bij het advies aan.
M. kreeg de tbs opgelegd nadat hij op donderdag 4 juni 2020 rond 8.50 uur een 19-jarige vrouw aansprak nabij het hondenuitlaatveld in Park de Wezenlanden. Hij wilde met haar op een bankje zitten, maar kreeg nul op het rekest. De Zwollenaar greep de jonge vrouw vast en gooide haar in het struikgewas.
Hij gaf zijn slachtoffer meerdere stompen tegen het hoofd en trok haar broek en onderbroek uit. Vervolgens drukte hij haar mond dicht en omklemde haar keel. M. probeerde zijn broek te openen en maakte daarbij neukbewegingen. Een voorbijganger hoorde de vrouw gillen en greep in. M. vluchtte niet, hij bleef wachten op de komst van de politie en werd in de boeien geslagen. De zwakbegaafde Zwollenaar, die lijdt aan schizofrenie met psychoses, verklaarde later in de rechtbank dat hij zin had in seks en door de coronamaatregelen niet terechtkon bij een prostituee.
Gedwongen psychiatrische opname
In 2015 kwam Awet Leul M. als minderjarige vluchteling vanuit Eritrea naar Nederland. Hij kreeg hulp van Vluchtelingenwerk Nederland en de gemeente Kampen, maar haalde zijn inburgeringscursus niet. In 2017 sneed hij in een psychose de gasleiding in zijn woning in Kampen door. Hij werd veroordeeld voor poging tot brandstichting en werd gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek.
In 2019 kwam hij op voorwaarden vrij en belandde in daklozenopvang De Herberg in Zwolle. Voor zijn behandelaars was het zedendelict in Zwolle een volkomen verrassing. Volgens hen leek het goed te gaan met M. Wel werd duidelijk dat hij in 2016 al lustgevoelens naar vrouwen ervaarde en onbekende vrouwen lastigviel.
Vergoeding voor kickbokslessen
Zijn 19-jarige slachtoffer liet de rechters weten dat ze ten tijde van het misdrijf net op zichzelf in Zwolle woonde. In haar slachtofferverklaring vertelde ze beroofd te zijn van haar onbevangenheid en haar gevoel van vrijheid. De jonge vrouw eiste een schadevergoeding van meer dan 16.000 euro, inclusief kosten voor een cursus kickboksen.
De advocaat van M. maakte bezwaar maar de rechtbank ging daar niet in mee. De rechtbank achtte de onkosten van de kickbokslessen alleszins redelijk omdat het slachtoffer op die manier haar zelfvertrouwen probeerde te vergroten.
Voor de poging tot verkrachting werd M. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden en tbs met dwangverpleging. Ook moest hij zijn slachtoffer de geëiste schadevergoeding van ruim 16.000 euro betalen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak over de tbs-verlenging.