Metakids

Door Dick Algra

Foto: Metakids

Zojuist hoorde ik op de radio dat het goede doel waarvoor 3FM Serious Request dit jaar in actie komt Metakids is. Misschien zijn er lezers die nu hetzelfde denken als ik: Dat zal wel iets met Facebook of Instagram te maken hebben. Het tegendeel is waar.

Het is een kleine, professionele organisatie die fondsen werft voor onderzoek naar metabole ziekten. Van dat laatste had ik, na twintig jaren werken in de gezondheidszorg, wel gehoord. Metabole ziekten, er zijn er zo’n 1500 van, zijn stofwisselingsziekten. Kort gezegd, het gaat daarbij niet goed met je energieverdeling. Kleine kinderen die, door een erfelijke DNA-schrijffout, aan zo’n ziekte lijden worden doorgaans niet oud, vaak nog geen jaar, heel enkel 18 jaar.

Zo’n ziekte heeft grote invloed op een gezin, op de familie en iedereen die eromheen mee te maken heeft. ’t Kind als eerste, dan de ouders, die vaak zelf niet wisten dat zij de drager waren van zo’n DNA-foutje en die, ik kan me niet anders voorstellen, soms ook schuldgevoelens hebben. En tot slot alle zorg eromheen.

Met de hielprik kan een aantal van deze ziekten bij pasgeboren kinderen worden opgespoord en behandeld, maar het overgrote deel is nog niet te behandelen. Daar is veel geld voor nodig, en het doet me deugd dat dit jaar deze organisatie centraal staat. 

Ik las het volgende over Metakids: “Onze doelstelling is om als professionele fondsenwervende organisatie effectief onderzoek naar metabole ziekten mogelijk maken, zodat het grote leed van de gezinnen die erdoor geraakt worden, stopt.” Misschien een lastige zin, dan gewoon twee keer lezen.

Toen ik er al gauw over nadacht welke muziek op 3FM hierbij ten gehore gebracht kon worden, schoot me als eerste het lied uit 1966 van ’t Schaep met de 5 Pooten te binnen met de roemruchte tekst: “Het zal je kind maar wezen!” Maar dat gaat over heel andere problemen. In elk geval kan het lied, ook uit die tv-serie, “We benne op de wereld om mekaar, om mekaar, te hellepe, nietwaar?” wel gebruikt worden.

Gewoon even kijken op metakids.nl.

Foto 1
Metakids - Foto: Metakids
Foto: Metakids

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)