Saamhorigheid in Holtenbroek na dodelijke steekpartij op parkeerplaats, Zwollenaar (30) aangehouden

Bewoners spreken met elkaar op de bijeenkomst nabij de parkeerplaats waar de 67-jarige vrouw om het leven kwam.
Foto: Peter Denekamp

De politie heeft woensdag een 30-jarige Zwollenaar aangehouden. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een vrouw (67) uit Zwolle. Zij overleed dinsdagmiddag op een parkeerplaats achter de woningen aan de Lortzinghof. De politie maakte dinsdag bekend uit te gaan van een misdrijf, over de doodsoorzaak werden verder geen mededelingen gedaan. Meerdere omwonenden weten zeker dat de vrouw is doodgestoken.

De schok is groot in de buurt na het overlijden van de vrouw. Dat blijkt als dinsdagavond zo’n honderd buurtbewoners samenkomen om steun bij elkaar te zoeken. De bijeenkomst is georganiseerd door de wijkagenten, gemeente, Travers Welzijn en Slachtofferhulp. Ook burgemeester Peter Snijders is aanwezig. “De bewoners zijn ontdaan en dat ben ik ook,” zegt Snijders. Inhoudelijk kan hij niemand iets vertellen over het onderzoek. “Dat is aan de politie en het Openbaar Ministerie,” aldus Snijders. “Ik ben hier in mijn rol als burgervader.”

Buurtbewoners snellen toe
De politie houdt ook stevig de kaken op elkaar. Zij gaan uit van een misdrijf, zonder verder uit te wijden over wat er heeft plaatsgevonden. Achteraf vallen voor meerdere omwonenden de puzzelstukjes in elkaar. “Het is een rustige buurt zonder problemen,” vertellen de bewoners. “Overdag zijn er niet veel mensen op de parkeerplaats.” Dat was dinsdag niet anders, verschillende bewoners waren bezig in huis, in de tuin of hun schuurtjes. Rond 14.00 uur loopt een buurvrouw naar de parkeerplaats en daar treft ze een bloederig tafereel aan. Achter de geparkeerde auto’s ligt de 67-jarige vrouw levenloos tegen een schutting vlak bij een geparkeerde witte auto met een openstaande achterklep.

Er ontstaat wat commotie en andere buren snellen toe. De vrouw die als eerste het slachtoffer ontdekte wordt liefdevol opgevangen. De politie wordt gebeld dat een vrouw enkele keren in haar borst is gestoken. Een steekwapen of verdachte wordt niet gezien door de bewoners. Naderhand stellen meerdere bewoners dat ze zo’n half uur eerder wel iets hebben gehoord. “Achteraf is alles makkelijk,” aldus een buurman. “Ik heb wel iets gehoord: drie of vier keer een geluid dat niet echt een gil was.” Van zijn buren krijgt hij bijval. “Hoe het klonk, is lastig te omschrijven. Het was in ieder geval niet zo alarmerend om te gaan kijken wat er loos was.”

Massale inzet van politie
De politie rukte na de telefonische melding massaal uit en zette de omgeving hermetisch af. Tot diep in de avond voerden politiemensen een grootschalig onderzoek uit op de plaats delict. Laat in de avond sloten de onderzoekers de achterklep van de witte auto. Die werd meteen verzegeld, net als de portieren van de auto. In een speciale gesloten bergingswagen werd de auto afgevoerd voor aanvullend forensisch onderzoek. Op de klinkers van de parkeerplaats bleef het verfspuitwerk van de forensisch rechercheurs achter.

Het zijn dingen waarom de bijeenkomst voor de bewoners van belang is. Iedereen heeft zijn verhaal en zorgen. Buren die de drie of vier ‘kreetjes’ hoorden, worstelen met de vraag of het slachtoffer nog zou leven als ze wel even waren gaan kijken. Andere bewoners maken zich zorgen om hun veiligheid.

Er klinkt veel lof voor het snelle en grootschalige optreden van de politie, maar er is ook kritiek. “Een agent in vol ornaat met dik kogelvrij vest belde bij me aan,” vertelt een man. “Hij wilde camerabeelden hebben.” Ook hij krijgt bijval van zijn buren die hetzelfde ervaarden. “Je denkt dan dat hij dat niet voor niets draagt en het voelt erg onveilig. Ik heb me er dan ook snel van afgemaakt om weer naar binnen te kunnen gaan.”

Geen verder gevaar
Later belden rechercheurs aan met dezelfde vraag. “Dat was gewoon anders en vriendelijk. Die droegen ook gewone kleding,” aldus de bewoners. Een aantal mensen heeft ook moeite met de gele strepen die de politie achterliet op de parkeerplaats. “Het is best confronterend en maakt het moeilijk om de draad weer op te pakken.” De koe wordt ogenblikkelijk bij de horens gevat. Een politieman regelt ter plekke dat Rova donderdag de klinkers op de parkeerplaats komt schoonmaken.

“Het is fijn dat zoveel mensen zijn samengekomen om hun verhaal te doen,” zegt Ronald Bakker, inspecteur bij de Zwolse politie. “Mensen die hulp of nazorg nodig hebben, kunnen gelijk worden geholpen.” Bakker is blij dat hij angstgevoelens kon wegnemen. “Er is geen reden om te veronderstellen dat de bewoners gevaar lopen,” zegt Bakker. “Het is uiteraard garantie tot de achterdeur. Niemand in de samenleving heeft die garantie.” Om tegemoet te komen aan de zorgen, surveilleren politiemensen en handhavers de komende tijd vaker door de buurt.

Aanhouding van een verdachte
Ook een medewerkster van Slachtofferhulp is tevreden over de avond. “Het is hartverwarmend hoe groot de opkomst vanavond is. Dat zegt wel iets over de buurt.” Dezelfde geluiden klinken er bij de rechercheurs die op de zaak zitten. Veel antwoorden op vragen kunnen ze de buurtbewoners niet geven. De vraag die ze wel konden beantwoorden, is dat het voor hen geen bezwaar is om zo snel mogelijk via de media te laten weten wanneer er een verdachte is aangehouden.

En die belofte werd ruim drie uur na afloop van de bijeenkomst waargemaakt. Via social media deelde politiewoordvoerder Sven Strijbosch mee dat een 30-jarige man uit Zwolle was aangehouden vanwege betrokkenheid bij het overlijden van de 67-jarige vrouw. De man zit vast en het onderzoek is nog steeds in volle gang.

Foto's 3
Bewoners spreken met elkaar op de bijeenkomst nabij de parkeerplaats waar de 67-jarige vrouw om het leven kwam. - Foto: Peter Denekamp
Bewoners spreken met elkaar op de bijeenkomst nabij de parkeerplaats waar de 67-jarige vrouw om het leven kwam.
Foto: Peter Denekamp
De witte auto wordt voor nader onderzoek in een speciale container afgevoerd. - Foto: Peter Denekamp
De witte auto wordt voor nader onderzoek in een speciale container afgevoerd.
Foto: Peter Denekamp
Het verfspuitwerk van de politie dat achterbleef op de klinkers van de parkeerplaats. - Foto: Peter Denekamp
Het verfspuitwerk van de politie dat achterbleef op de klinkers van de parkeerplaats.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)