Massale vechtpartij in Diezerbrink: ‘buitenlands conflict naar straten in Zwolle importeren’

|   Laatste wijziging

Videostills van vechtpartij bij Shoarma King
Foto: Peter Denekamp

Na afloop van de kwartfinale zaterdag tussen Nederland en Turkije heeft de politie ingrepen bij een massale vechtpartij in de Vechtstraat. Bezoekers van twee horecagelegenheden gingen met elkaar op de vuist en sloegen op elkaar in met barkrukken. Volgens ingewijden gaat het om een langlopend conflict tussen Syriërs en Turken. “De Arabieren gebruikten de verloren voetbalwedstrijd slechts als excuus,” vertelt een betrokken Turkse man aan 1Zwolle. “Voor ons maakt het niets uit wie er won, we zijn ook Nederlanders, dus winnen altijd.”

Hij weet zeker dat de angel nog lang niet uit het conflict is en dat werd amper een halve dag later duidelijk toen beide groepen opnieuw tegenover elkaar stonden in de Thomas a Kempisstraat. De politie rukte nogmaals met man en macht uit. Een groot deel van de Diezerbrink was urenlang afgezet door politieagenten.

Spanningen tussen Turken en Syriërs
“Het is hier al veel langer onrustig,” vertelt de Turks-Nederlandse man, die niet met naam op 1Zwolle wil komen. “Het risico dat ze dan bij mij op de stoep staan is me te groot.” Hij vertelt dat de spanningen tussen beide groepen terug zijn te voeren op de acties van Turkije in het grensgebied met Syrië. “Het is een buitenlands conflict naar de straten in Zwolle importeren.”

Volgens politiewoordvoerder Henk Kremer kreeg de politie zaterdagavond een melding van de massale vechtpartij in de Thomas a Kempisstraat. “Ter plaatse werd een chaos aangetroffen,” zegt Kremer. “Er zouden twee ruziënde partijen zijn die met elkaar zouden hebben gevochten.” De politiewoordvoerder bevestigt dat het publiek uit twee verschillende horecazaken met elkaar op de vuist ging.

“In een van de horecagelegenheden zijn vernielingen aangericht,” vertelt Kremer. “We hebben beide groepen uit elkaar gehouden en zijn met hen in gesprek gegaan.” Volgens Kremer heeft de politie bemiddelend opgetreden. In overleg met de uitbaters werden beide horecazaken gesloten en vertrokken de bezoekers. “Daarna keerde op een gegeven moment de rust weer terug,” aldus Kremer.

Beelden van de vechtpartij
Niet veel later verschenen de eerste beelden van de vechtpartij op social media. In een van de filmpjes is te zien dat er flink wordt gevochten in het restaurant van Shoarma King. Mannen beuken op elkaar in met barkrukken en ook buiten op straat is het onrustig. In een ander filmpje is een vrouw te zien nabij Shoarma King die naar iemand gilt: “Hij heeft een mes!”

Zondagmiddag rond 14.30 uur krijgt de politie opnieuw een melding dat er twee groepen mannen tegenover elkaar staan. “De politie is gedurende langere tijd zichtbaar aanwezig geweest,” laat Kremer weten. “Ze zijn daar het gesprek aangegaan en hebben bemiddelend opgetreden.”

Meerdere betrokkenen en ooggetuigen vertellen dat er ten minste één man serieus gewond is geraakt. Ook hebben dergelijke geluiden de politie bereikt. “We hebben informatie dat daar sprake van zou zijn geweest en dat er een persoon naar het ziekenhuis zou zijn gegaan,” meldt Kremer desgevraagd.

Ook reppen meerdere getuigen erover dat er mensen met flinke messen op straat zijn gezien. Kremer laat weten dat er door de aanwezige politieagenten geen steekwapens zijn gezien of aangetroffen.

Beelden van de vechtpartij in de Shoarma King Zwolle

Foto's 6
Politieagenten grendelden zondagmiddag de omgeving van de Thomas a Kempisstraat voor langere tijd af. - Foto: Peter Denekamp
Politieagenten grendelden zondagmiddag de omgeving van de Thomas a Kempisstraat voor langere tijd af.
Foto: Peter Denekamp
Thomas a Kempisstraat/Vechtstraat - Foto: Peter Denekamp
Thomas a Kempisstraat/Vechtstraat
Foto: Peter Denekamp
Thomas a Kempisstraat/Bisschop Willebrandlaan - Foto: Peter Denekamp
Thomas a Kempisstraat/Bisschop Willebrandlaan
Foto: Peter Denekamp
Vechtstraat - Foto: Peter Denekamp
Vechtstraat
Foto: Peter Denekamp
Vechtstraat - Foto: Peter Denekamp
Vechtstraat
Foto: Peter Denekamp
Videostills van vechtpartij bij Shoarma King - Foto: Peter Denekamp
Videostills van vechtpartij bij Shoarma King
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)