‘Werkloze’ gedupeerde kindertoeslag-affaire (24) uit Zwolle moet aan werk na dollemansrit over A50

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Mert M. (24) uit Zwolle is maandag bij verstek veroordeeld door de politierechter omdat hij vorig jaar weigerde te stoppen voor de politie. De Zwollenaar sloeg met zijn auto op de vlucht en een dollemansrit over de snelweg volgde. Hij veroorzaakte daarbij een verkeersongeval en nadat hij was klemgereden ging hij op de vuist met agenten. Op het politiebureau beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Maandag was de man, die bekend staat als drugsdealer, de grote afwezige in de rechtbank.

Op maandag 22 mei 2023 surveilleren agenten op de A50. Bij Heerde zien ze een Citroën C1 rijden. Als ze het kenteken natrekken gaan alle seinen op rood. De eigenaar van de auto wordt gelinkt aan het rijden met valse kentekenplaten en de handel in harddrugs. Ze gaan voor de Zwollenaar rijden en geven hem een teken om te volgen. De Zwollenaar rijdt keurig achter de politiewagen aan.

Achtervolging met 160 kilometer per uur
Als de agenten de afrit bij Heerde oprijden, geeft M. plotseling gas. Als een dolle gaat hij er op hoge snelheid vandoor over de vluchtstrook. De agenten zetten met zwaailicht en sirene de achtervolging in en krijgen al snel hulp van andere politiewagens. De Zwollenaar trekt zich er weinig van aan en laat de snelheid oplopen tot ruim 160 kilometer per uur, terwijl hij over de vluchtstrook blijft rijden en veel andere weggebruikers rechts inhaalt.

De dollemansrit wordt steeds gevaarlijker en wanneer een politiewagen naast hem gaat rijden stuurt M. abrupt naar rechts. De vluchtende Zwollenaar schiet dan als een raket de afrit bij Epe af. Hij raast blindelings over de N309 om via de oprit van de snelweg weer richting Zwolle te rijden. Door zijn actie veroorzaakt hij een verkeersongeval op de provinciale weg waarbij niemand gewond raakt.

Steeds meer politiewagens haken aan bij de achtervolging. De Zwollenaar komt dan met twee wielen in de berm en botst tegen de vangrail. Al slippend komt hij tot stilstand op de snelweg. Hij geeft zich nog niet gewonnen als een agent het portier van de Citroën opentrekt. De Zwollenaar trekt de deur weer dicht. Uiteindelijk lukt het meerdere agenten om hem uit de auto te krijgen.

Knokpartij op de snelweg
Een flinke knokpartij op het asfalt van de snelweg volgt. Agenten werken hem tegen de grond waardoor de Zwollenaar gewond raakt in zijn gezicht. Op het politiebureau weigert M. te praten. Het enige wat hij kwijt wil is dat hij geen inkomen heeft. Ondanks zijn jonge leeftijd noemt hij zich een gedupeerde van de kindertoeslag-affaire.

Ook de politierechter en officier van justitie krijgen de kans niet om de Zwollenaar te vragen waarom hij er vorig jaar vandoor ging op de snelweg. Het Openbaar Ministerie vraagt de rechter om M., die goed is voor vijf pagina’s strafblad, bij verstek te veroordelen tot een gevangenisstraf van 4 weken en een rijontzegging op te leggen van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van 2 jaar.

De politierechter vindt het geen goed idee om M. naar het gevang te sturen. “Een werkstraf van 180 uur is beter, dan heeft hij gelijk een zinvolle dagbesteding,” zegt de rechter als hij uitspraak doet. “Wat de rijontzegging betreft, volg ik het OM. Een jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, maar dan met de maximaal mogelijke proeftijd van 3 jaar.”

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)