Stadscafé Het Refter moet een verbeurde dwangsom van 3000 euro betalen aan de gemeente Zwolle. Dat heeft de bestuursrechter vrijdag beslist. Het Refter moest jaren geleden van de gemeente diverse brandveiligheidsmaatregelen treffen. Het bedrijf volgde al die aanwijzingen op en gaf er tienduizenden euro’s aan uit. Het horecabedrijf vergat een kleine administratieve handeling uit te voeren. Dat komt uitbater Thomas Nobels nu op een flinke rekening te staan.
De gemeente stuurde Het Refter in coronatijd een last onder dwangsom middels een aangetekende brief. Een duplicaat werd per normale post verzonden. De gemeente gaf daarin aan dat Nobels nog een melding brandveilig gebruik moest indienen. Nobels stelde geen van beide brieven ooit te hebben gezien en was niet van plan om de dwangsom van 3000 euro te betalen.
Aanpassingen voor tienduizenden euro’s
Hij stapte vorige maand naar de bestuursrechter. Daar betoogde hij dat het volstrekt onlogisch is dat hij zonder problemen de aanpassingen in zijn zaak doorvoerde zoals de gemeente het wilde, wat hem 25.000 tot 30.000 euro kostte, en een kleine administratieve handeling zou weigeren. Zeker niet als hij wist dat het hem duizenden euro’s extra zou gaan kosten.
De gemeente voerde aan dat er iemand getekend heeft voor de ontvangst van de aangetekende brief. In de rechtszaal sloot Nobels niet uit dat een van zijn medewerkers een handtekening zette en daarna vergat om de brief aan een leidinggevende te geven. Nobels stelde ook dat er destijds problemen waren met de bezorging door PostNL. “We hebben de postbode erop aangesproken en contact gehad met PostNL.” Bewijsstukken had de horecabaas echter niet.
Voor de gemeente een principezaak
Voor de gemeente was het een principezaak. “Aan de invordering van de dwangsom kennen we een groot gewicht toe omdat de regels zijn overtreden,” zei de gemeentelijke jurist in de rechtszaal. “De administratie moet kloppen!” De bestuursrechter sluit zich daarbij aan.
Volgens de rechter is het voor goede handhaving van belang dat opgelegde maatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd en verbeurde dwangsommen worden ingevorderd door de overheid. Dat een medewerker mogelijk tekende voor de brief en niet zorgde dat Nobels het wist, is volgens de rechter de gemeente niet kwalijk te nemen.