Zwolle – Dinsdag bezocht het College van B&W van gemeente Zwolle het Hengeveld College en de zorginstellingen Karakter, Accàre en De Reeve die omstreeks de zomer in de nieuwbouw van start zijn gegaan. Doel van het gemeentebezoek was om zich een beeld te vormen over wat het Hengeveld College en de drie zorginstellingen, die op loopafstand van elkaar te vinden zijn, te bieden hebben.
Op het programma stonden daarom een videopresentatie en rondleidingen. Tevens is er van gedachte gewisseld over de samenhang tussen de functies van het speciaal onderwijs en de zorginstellingen. Uiteraard kwamen ook de verkeerssituatie en het bestemmingsplan aan de orde. In het Hengeveld College zijn onder één dak twee scholen voor voortgezet speciaal onderwijs, de Ambelt (psychiatrische-, ontwikkelings- en gedragsproblemen) en de Twijn (lichamelijke, verstandelijke en meervoudige beperkingen) gevestigd. Daarnaast zijn hier vier, in de regio Zwolle werkzame, Ambulante Diensten te vinden (van de Ambelt, de Twijn, Bartiméus en Effatha Guyot Groep). Ook revalidatiecentrum Vogellanden heeft er een vestiging, zodat leerlingen in het gebouw fysio- en ergotherapie kunnen krijgen.
Op loopafstand van het Hengeveld College, aan de Dokter Eeftinck Schattenkerkweg 1, richten Karakter, Accàre en De Reeve zich op onderzoek en behandeling van kinderen met complexe psychiatrische stoornissen. Het nieuwe centrum is bij de bestaande locatie van Karakter Zwolle gebouwd. Het aanbod van Karakter (kliniek, deeltijdkliniek, polikliniek) wordt uitgebouwd. Daarnaast zijn in het nieuwe gebouw mogelijkheden voor kinderen/jeugdigen met een licht verstandelijke handicap én (ernstig vermoeden van) psychiatrische problemen (polikliniek en deeltijdkliniek De Reeve/Accàre) en Hulp aan Huis (Karakter, De Reeve, Accàre en Commujon) waarbij gezinnen thuis ‘behandeld’ worden.
Het Hengeveld College en de zorginstellingen helpen kinderen in de leeftijd van 4–20 jaar die problemen hebben op school en in hun ontwikkeling op weg naar volwassenheid. De kinderen ervaren beperkingen doordat ze gehandicapt zijn of een ontwikkelings- of gedragstoornis hebben. Zij kunnen terecht bij het Hengeveld College of één van de nabijgelegen zorginstellingen voor een diagnose, revalidatie, therapie, een dagprogramma, voortgezet speciaal onderwijs of voor ondersteuning en begeleiding in het reguliere onderwijs.