Hogeschool KPZ een echte wij-school: ‘Gezellig, sociaal en soms lekker gek!’

Van linksaf Jorne, Laura, Falko en Siebe in de binnentuin van KPZ.
Foto: Peter Denekamp

Voor de eerstejaars hbo-studenten in Zwolle zit de introductieweek boordevol activiteiten erop. Na het concert met Roxy Dekker in Park de Wezenlanden werd er flink feestgevierd in de Voorstraat. Op hogeschool KPZ (Katholieke Pabo Zwolle) sloten de eerstejaars woensdag hun introductie af in de stijl die bij school past.

Het is rond het middaguur doodstil en rustig bij de hogeschool. Het bijna 70 jaar oude gebouw aan de Ten Oeverstraat ademt een nostalgische sfeer uit. Een imposante bomenrij voor het gebouw maakt het plaatje compleet. Die gemoedelijke eerste indruk blijkt na binnenkomst al snel te kloppen. In de aula zitten docent Jorne Luten en ouderejaarsstudent Falko de Vos rustig onderuit gezakt op een bankje. Het duo heeft er twee dagen met de eerstejaars opzitten.

Elkaar beter leren kennen
Beiden sliepen twee nachten in een tentje op de tijdelijke studentencamping op sportpark Marslanden. “Het elkaar beter leren kennen is belangrijk tijdens de introductie, waarbij plezier maken centraal staat,” zegt Jorne. En dat is de nieuwe lichting KPZ’ers goed gelukt. “Na de eerste nacht was iedereen al wat losser,” vult Falko hem aan. “Het leuke van KPZ is de saamhorigheid en betrokkenheid. Docenten die geen les geven aan eerstejaars kwamen ook langs om een praatje te maken. Ook Ageeth Bergsma (bestuursvoorzitter – red.) en Erik Schakelaar (directeur opleidingen – red.) kwamen langs.”

Het past bij de cultuur van de hogeschool die ongeveer 1250 studenten heeft. “We zijn trots op onze ‘wij-cultuur’,” zegt Falko. “Iedereen kent iedereen en er is gedeelde verantwoordelijk voor elkaar.” En dat is precies de reden waarom Laura Gunnink uit Koekange koos om de lerarenopleiding bij KPZ te doen. “Ik wil juf worden en voor de klas staan,” vertelt de studente met schorre stem. “Je kunt de pabo overal doen, maar ik wilde naar KPZ omdat het een kleine school is. Ik heb een hekel aan dat grote.”

Genieten van studententijd
Dat ze amper een stem overheeft is te danken aan de gezelligheid bij Bloopers in de Voorstraat. “Niet alleen de school en de groep is leuk. De stad is dat ook!” Siebe ten Brummelhuis uit IJsselmuiden kan dat alleen maar beamen. Hij vertelt dat hij pas om half zeven ’s ochtends zijn tent in kroop. “Een voordeel is dat ik nu de horecaportiers niet meer hoef te misleiden,” vertelt hij terwijl hij zijn arm met hbo-bandje in de lucht steekt. “En … schrijf speciaal voor mijn oma maar op dat ik op tijd in bed lag!”

“Je moet wel genieten van je studententijd,” aldus Siebe. Net als Laura wil hij graag leraar worden. “Met mijn zorgachtergrond wil ik dat het liefst in het speciaal onderwijs.” Dat de ‘wij-cultuur’ in amper twee dagen tijd al is overgeslagen op de nieuwe studenten wordt duidelijk als Siebe verder praat. Als een volleerd marketingmedewerker roept hij dat iedereen altijd welkom is bij ons op KPZ.

Bewust zijn van je kwaliteiten
Na de middagpauze gaan de eerstejaarsstudenten naar de diverse klaslokalen om de introductieweek af te sluiten met hun tutor (studieloopbaanbegeleider – red.). In het wiskundelokaal wacht Nicole Scholten, docent wiskunde en rekenen, de studenten op. Ze vraagt iedereen om hun beste eigenschappen op een bordje te schrijven en op de achterkant wat ze denken dat hun studiegenoten zouden antwoorden.

In een kringgesprek wordt al snel duidelijk dat de meesten een goed zelfbeeld hebben, maar zich toch onderschatten. De wiskundedocent geeft ze een advies mee: “Hbo is een frisse start en wees bewust van de kwaliteiten die andere mensen in je zien.” Een studente vat de eigenschappen van haar groep in een paar woorden samen: “Gezellig, sociaal en soms lekker gek!”

Zin in nieuw studiejaar
De slotopdracht voor de groep is om samen De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn na te bootsen. Een aantal studenten struint de school af en keert al snel terug met linialen, een vlag en zelfs een knuffelbeest ontbreekt niet. Terwijl een student op zijn telefoon het beroemde schilderij opzoekt, geeft een ander de groep aanwijzingen hoe ze moeten poseren.

Na twee dagen introductie werken de verse KPZ’ers al samen als een goed geoliede machine. Serieus en met plezier vervullen ze hun opdracht. Of de moderne Zwolse versie van De Nachtwacht ooit in stadsmuseum Anno komt te hangen is nog de vraag. Voor Scholten is het in ieder geval ruimschoots voldoende. Zij heeft zin in het nieuwe studiejaar en haar studenten ook.

Niet veel later komt er echt een einde aan de introductieperiode. “De gezelligheid ga ik wel missen,” zegt Siebe. Hij is blij dat hij naar huis gaat. “Dan kan ik weer slapen en goed eten.” Zijn oma zal er vast blij mee zijn. Jorne kijkt toe als de laatste studenten de school uitlopen. “Het was geweldig! Met zijn allen gaan we er wat van maken, we beginnen aan een prachtig avontuur van vier jaar.”

Foto's 3
Van linksaf Jorne, Laura, Falko en Siebe in de binnentuin van KPZ. - Foto: Peter Denekamp
Van linksaf Jorne, Laura, Falko en Siebe in de binnentuin van KPZ.
Foto: Peter Denekamp
Kringgesprek in het wiskundelokaal. - Foto: Peter Denekamp
Kringgesprek in het wiskundelokaal.
Foto: Peter Denekamp
De moderne versie van De Nachtwacht. - Foto: Peter Denekamp
De moderne versie van De Nachtwacht.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)