Milieuclub krijgt nul op rekest bij Raad van State: Bouw zorgwoningen in Hattem kan doorgaan

De bouw van 129 gasloze woningen, waaronder minstens 63 zorgwoningen, op het terrein van woonzorgcentrum De Bongerd in Hattem kan doorgaan. Dat heeft de Raad van State (RvS) maandag beslist. Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) probeerde eerder deze maand opnieuw om de plannen tegen te houden.

De milieuclub maakt zich grote zorgen over de kwetsbare natuurgebieden in de omgeving. Volgens VLMH slaat er veel meer stikstof neer dan de gemeente Hattem berekende. De gemeente ging uit van een te laag gasverbruik van het huidige verpleeghuis. Het rekenfoutje werd eerder dit jaar al hersteld. Ook zou de berekening van het aantal verkeersbewegingen niet meer kloppen. VLMH stelde dat er veel meer uitstoot zou zijn sinds de opening van de Lidl aan de Populierenlaan.

Uitstoot stikstof blijft gelijk
De hoogste bestuursrechter gaat niet mee in de bezwaren van de milieuclub. Het rekenfoutje in het gasverbruik is door de gemeente hersteld. De RvS oordeelt dat het niet aannemelijk is dat het verbruik na de bouw van de 129 gasloze woningen hoger zal zijn dan het huidige verbruik door het verpleeghuis. De uitgestoten hoeveelheid stikstof blijft daardoor min of meer gelijk.

De RvS gaat ook niet mee in de bezwaren van VLMH dat de hoeveelheid verkeer van en naar De Bongerd onaanvaardbare gevolgen heeft voor de nabijgelegen Natura 2000 gebieden. Ook vindt de hoogste bestuursrechter het onlogisch om te veronderstellen dat de komst van de Lidl in het zuidelijke deel van de Hanzestad zorgt voor extra verkeersbewegingen. De voorzieningenrechter sloot zich aan bij het verweer van de gemeente dat de wegen rondom het terrein van De Bongerd niet worden gebruikt door het doorgaande verkeer.

Verbetering woonkwaliteit De Bongerd
Ouderenhuisvester Habion kan door de tussenuitspraak verdergaan met het aanvragen van een omgevingsvergunning, nu het bestemmingsplan niet opnieuw in de wacht is gezet. “Door twee tussenuitspraken komt er steeds meer zekerheid dat het plan de eindstreep haalt,” zegt wethouder Koen Castelein.

Hij ziet de definitieve uitspraak in de lopende bodemprocedure met vertrouwen tegemoet. “Ik lees in deze uitspraak een erkenning van de dringende noodzaak voor de verbetering van de woonkwaliteit voor de bewoners van De Bongerd,” aldus Castelein. “Het extra stikstofonderzoek dat aan de rechter was aangeleverd, was eigenlijk niet eens nodig. Dat schept vertrouwen in de uitkomst van de bodemprocedure.”

Foto 1
Milieuclub krijgt nul op rekest bij Raad van State: Bouw zorgwoningen in Hattem kan doorgaan

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)