Fat

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

Bij meer dan de helft van de ernstige ongevallen gaat het om kinderen tussen 10 en 14 jaar.
Foto: Hugo Janssen

Geheel onverwacht is minister Madlener van Infrastructuur van idee veranderd. Afgelopen donderdag was nog te lezen dat hij tegen een helmplicht of leeftijdsgrens was voor bestuurders van fatbikes.

Voor alle duidelijkheid, fatbikes zijn erg populair. Jammer is alleen dat vele van een zeer slechte kwaliteit zijn. Dat alleen al veroorzaakt ellende. Daarnaast mogen ze een maximale snelheid behalen van 25 kilometer per uur. Maar ze blijken heel makkelijk op te voeren, zodat ze wel snelheden van 45 tot 50 kilometer per uur kunnen behalen.

Dat terwijl iedereen erop mag rijden, ook jonge kinderen. Bij meer dan de helft van de ernstige ongevallen gaat het om kinderen tussen 10 en 14 jaar. Daarvan belandt de helft met hersenletsel op de spoedeisende hulp.

Minister Madlener liet weten dat de fietsen (de fatbikes dus) het probleem niet zijn, het gaat om het gedrag van de bestuurder. ’t Is alsof ik de wapenlobby in de Verenigde Staten hoor spreken. “Een geweer is geheel niet gevaarlijk, het gaat om het gedrag van de schutter.”

De Tweede Kamer heeft zich al eens over die vette fietsen uitgesproken en vond dat er maatregelen genomen moesten worden tegen het ongebreidelde gebruik. De VVD en de PVV (toch eigenlijk een ultrarechtse afscheiding van de VVD) waren steeds tegen.

Het verstand komt met de jaren, maar het blijkt ook ineens met de dagen te komen, of er begon bij de minister iets te dagen en is hij om. Er moeten toch maatregelen worden genomen.

Een paar logische suggesties zijn niet moeilijk te bedenken. Een helmplicht, dat heeft de geschiedenis ons al geleerd, is daarvoor een probaat middel. Door de helmplicht zijn bijvoorbeeld de meeste huurscooters alweer uit het straatbeeld verdwenen. Een minimumleeftijd om op zo’n bike te mogen rijden, lijkt ook een redelijke maatregel. En misschien moeten de verkopers van de opvoerkits ook strenger gestraft worden, zodat de handel erin geen interessante business meer is.

‘Fat’ heeft naar mijn idee ook een negatieve klank, ‘vet’ in de betekenis van te dik, vooral door eigen schuld. Laten we de jonge gebruikers daar wellicht wat meer op attenderen.

En hun ouders, misschien wel medeschuldig, met hun specifieke verantwoordelijkheid, die moeten hun fatbike-rijdende kroost maar eens vertellen dat ‘fat’ de eerste letters van het woord ‘fatsoen’ zijn.

Foto 1
Bij meer dan de helft van de ernstige ongevallen gaat het om kinderen tussen 10 en 14 jaar. - Foto: Hugo Janssen
Bij meer dan de helft van de ernstige ongevallen gaat het om kinderen tussen 10 en 14 jaar.
Foto: Hugo Janssen

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)