Kunstenaars uit Zwolle en Kampen brengen IJssel tot leven in fiets-app

Willem Blok schilderde de Vreugderijkerwaard voor de fietsroute.
Foto: Peter Denekamp

Het bekende ‘Rondje Kampen – Zwolle’ fietsen kan sinds zaterdag op een bijzondere manier. Bij Landschap Overijssel is de fietsroute ‘In het licht van de IJssel’ te downloaden. In plaats van foto’s met de hoogtepunten die de fietsers onderweg tegenkomen, is het landschap te zien door de ogen van een kunstenaar.

De route slaat een brug tussen kunst, cultuur en natuur. Iets wat in de genen zit bij Zwollenaar Willem Blok. De zeventiger is vrijwilliger bij het routenetwerk van Landschap Overijssel en lid van Palet Zwolle, een vereniging van zo’n honderd beeldend kunstenaars die over enkele jaren tachtig jaar bestaat.

Werk van achttien kunstenaars
Blok schilderde onder meer een liefelijk tafereeltje in de Vreugderijkerwaard bij Zwolle. Koeien grazen in de uiterwaarden terwijl een jongetje staat te vissen in de rivier. De kunstenaar liet zich ook in gedachten meevoeren naar lang vervlogen tijden. Zo schilderde hij kasteel Buckhorst bij Zalk, dat in 1840 werd gesloopt. Ook liet hij de steurvisserij op de kade in Kampen herleven in een kunstwerk.

Voor de fietsroute verzamelde hij tevens het werk van zeventien andere kunstenaars uit Zwolle en Kampen. “De fietser krijgt een afwisselend palet met verschillende stijlen voorgeschoteld,” aldus Blok. Zo schreef de Zwolse stadsdichter Bauke Vermaas een gedicht over de IJssel, maakte glaskunstenares Simone Guezen een glasobject gebaseerd op de IJsselvallei en schilderde Maarten Keizer uit Zalk twee IJssellandschappen.

Originele kunstwerken bekijken
De kunstwerken zijn vandaag nog ‘in het echt’ te bewonderen bij Palet Zwolle. Zaterdagmiddag opende wethouder Anja Roelfs de expositie in Zwolle. “Langer kan helaas niet,” vertelt Anneke Kieft, voorzitter van Palet. “We hebben de ruimte volgende week weer nodig voor onze leden.” Blok is blij dat het publiek in ieder geval een dag de originele kunstwerken kan bekijken.

De expositie ‘In het licht van de IJssel’ is zondag 8 september te bezichtigen tussen 11.00 en 17.00 uur bij Palet Zwolle aan de Bagijneweide 15 in Zwolle. De fietstocht is te downloaden via de website van Landschap Overijssel.

Foto's 3
Willem Blok schilderde de Vreugderijkerwaard voor de fietsroute. - Foto: Peter Denekamp
Willem Blok schilderde de Vreugderijkerwaard voor de fietsroute.
Foto: Peter Denekamp
Kunstenaars uit Zwolle en Kampen brengen IJssel tot leven in fiets-app - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Kunstenaars uit Zwolle en Kampen brengen IJssel tot leven in fiets-app - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)