Romantiek in Zwolse revalidatiekliniek: Zonder onderbenen ging Ulco op een knie voor zijn Silvia

Silvia en Ulco voor revalidatiekliniek Vogellanden in Zwolle.
Foto: Vogellanden

Er kwam geen datingapp aan te pas bij Ulco van der Graaf en Silvia Hofstra. Ook geen gezellig avondje stappen. Ze kwamen elkaar tegen in misschien wel de donkerste periode van hun leven. Beiden revalideerden bij Vogellanden in Zwolle en leerden elkaar steeds beter kennen. Uiteindelijk ging Ulco met twee geamputeerde onderbenen op een knie voor Silvia. Woensdag trouwde het stel in het gemeentehuis van Kampen en de receptie werd gehouden in de Zwolse revalidatiekliniek.

Tweeënhalf jaar geleden kwamen Ulco en Silvia elkaar tegen tussen de behandelingen door in Vogellanden. Ulco werkte hard aan zijn herstel na de amputatie van zijn linkeronderbeen. Ook Silvia kreeg het nodige voor haar kiezen, na vijf herseninfarcten kwam ze ook in een revalidatietraject terecht bij Vogellanden.

Opbeurende berichtjes
Op een dag troffen ze elkaar op een bankje achter de kliniek. Genietend van de zon maakten ze een praatje en dat herhaalde zich steeds vaker. Ulco keek ernaar uit als Silvia weer voor therapie naar Zwolle kwam. Als ze klaar was met haar laatste dagbehandeling zocht ze Ulco op, die in de kliniek moest blijven. “We konden meteen heel goed met elkaar praten,” vertelt Silvia.

“Na ons gesprekje liep ze weer weg, met zo’n heel leuk lachje en dacht ik: wat een leuke vrouw,” vervolgt Ulco. “Ik kon dan echt niet wachten tot ze er weer was!” De twee wisselden gegevens uit en stuurden elkaar opbeurende berichtjes. “Zo hielden we elkaar positief,” aldus Silvia. Samen sloegen ze zich nog door een zware tijd voor Ulco heen toen zijn rechteronderbeen ook geamputeerd moest worden.

Leuke kerel ontmoet
Ulco werd verliefd op Silvia en dat was nog niet het geval bij haar. “Ik dacht: wat moet ik met hem? Hij is twaalf jaar ouder en mist twee benen,” vertelt Silvia. Ze belde met een vriendin en vertelt dat ze een leuke kerel had ontmoet, maar niet wist wat ze ermee aan moest. “Hij is superleuk, kan goed luisteren en ik kan goed met hem praten,” vertrouwde ze haar vriendin toe. “We hebben het ontzettend gezellig en samen kunnen we veel lachen.”

“Sil, als het goed voelt, is het toch goed,” was het advies van de vriendin. Daarna ging het vrij snel. Vanaf het moment dat Ulco in de weekenden weer naar huis mocht, zagen ze elkaar steeds vaker. Uiteindelijk zei Silvia dat ze alleen met Ulco wilde trouwen als hij voor haar op de knie zou gaan. “Ik dacht: dat doet hij nooit,” aldus Silvia.

Vlaggetjes en rozenblaadjes
Ze had Ulco onderschat. Hij ging de uitdaging niet uit de weg. Eind april kreeg Silvia een blinddoek om en Ulco hing samen met zijn dochter vlaggetjes in de kamer en strooide rozenblaadjes. ‘Spiegelbeeld’ van Suzan en Freek werd opgezet omdat het liedje volgens Ulco precies is wat hij wilde zeggen. Met de nodige hulp van zijn dochter ging Ulco zonder onderbenen op een knie en vroeg haar ten huwelijk.

Donderdag stapte het stel in het huwelijksbootje en keerde daarna terug naar de plek waar het allemaal begon. “Zonder Vogellanden was dit nooit gebeurd. Vogellanden moest gewoon onderdeel zijn van onze grote dag,” zegt Ulco. “We zijn hier zoveel mensen ontzettend dankbaar. Het voelt hier vertrouwd en warm. Als ik die woorden uitspreek, krijg ik alweer kippenvel. Vogellanden betekent zoveel voor ons!”

Foto 1
Silvia en Ulco voor revalidatiekliniek Vogellanden in Zwolle. - Foto: Vogellanden
Silvia en Ulco voor revalidatiekliniek Vogellanden in Zwolle.
Foto: Vogellanden

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)