Adverteren? Klik en informeer naar de mogelijkheden!

Notoire raddraaiers worden voortaan in deel van Zwolse kroegen geweigerd

Politieman Nikos Giannos wijst naar de sticker op de deur van een deelnemende horecazaak.
Foto: Peter Denekamp

Een deel van de horecaondernemers in de Zwolse binnenstad gaat notoire raddraaiers voortaan gezamenlijk de toegang weigeren. Dat kan dankzij een collectieve horecaontzegging. Wie zwaar over de schreef gaat, komt maximaal twee jaar niet meer binnen bij 22 deelnemende horecazaken. Ook lieden die overlast veroorzaken bij minstens twee van de aangesloten kroegen of restaurants lopen tegen de lamp, waardoor ze voor een periode van drie maanden tot twee jaar een collectief horecaverbod aan de broek kunnen krijgen.

In het stadhuis hebben dinsdagavond verschillende partijen, waaronder de gemeente, politie, ZwolleFonds en horecaondernemers, hun handtekening onder de gezamenlijke afspraken gezet. Tot op heden kon er weinig worden gedaan tegen raddraaiers die een strafbaar feit pleegden in een horecazaak.

“Alleen een toegangsverbod voor die ene zaak behoorde tot de mogelijkheden als er aangifte werd gedaan,” zegt Nikos Giannos, teamleider horeca bij politie Zwolle. “Dat is voortaan anders met het collectieve horecaverbod.” Wie het aan de laars lapt kan door de politie worden aangehouden voor huisvredebreuk, een misdrijf waar een gevangenisstraf of hoge geldboete op staat.

Het collectieve horecaverbod heeft de nodige voeten in aarde gehad, vertelt Niels Weijermars, manager van meerdere kroegen in de Voorstraat. “We waren er al jaren mee bezig maar toen kwam het op de plank terecht vanwege de uitbraak van het coronavirus.” Daarna werden privacywetten het volgende struikelblok omdat politie en horecaondernemers persoonsgegevens moeten uitwisselen.

Deelnemers hebben sticker op de deur
De Koninklijke Horeca Bond ging aan de slag om zich door de juridische brij heen te worstelen en kwam uiteindelijk met het concept dat aan alle eisen voldoet. In meerdere steden waaronder Kampen en Deventer is de collectieve horecaontzegging al tot tevredenheid van betrokken partijen ingevoerd.

De deelnemende horecazaken zijn herkenbaar aan een sticker op de deur. Dat geeft ook de nodige zorgen bij horecaondernemers die momenteel nog nadenken of ze mee willen doen. “Het risico is dat je als kroeg zonder die sticker een trekpleister wordt voor lieden met een horecaverbod,” aldus een kroegbaas die nog twijfelt.

De zorgen zitten er vooral in dat mensen die vanwege overlast uit twee verschillende kroegen worden gezet. Daarbij valt te denken aan overlast gevende dronkenschap, seksueel ongewenst gedrag, discriminatie en handel in softdrugs. “Het is subjectief, wat voor de ene ondernemer overlast gevende dronkenschap is, is dat niet voor ieder bedrijf.”

Ook horecaondernemer Emi Stikkelman worstelde met dat dilemma, toch besloot ze om met haar horecazaken mee te doen aan de collectieve horecaontzegging. “Het is van belang dat notoire overlastgevers die er bij ons worden uitgezet niet bij een ander verdergaan en omgekeerd.” Uit ervaring weet ze dat dat wel het geval was in het uitgaansleven in Zwolle. “We bleven in die draaideur zitten, bij de een er uit worden gezet en bij de volgende op dezelfde voet doorgaan met problemen veroorzaken. “

Burgemeester Peter Snijders hoopt in ieder geval dat nog meer horecazaken zich aansluiten. “Op die manier houden we het uitgaansleven in Zwolle gezellig en veilig,” aldus de burgervader. Daar sluit Anne Riemersma, binnenstadsmanager van het ZwolleFonds, zich bij aan. “We willen graag bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad,” zegt Riemersma. “Veiligheid is daarbij een belangrijke voorwaarde.”

Foto's 2
In het stadhuis werden de handtekeningen door de betrokken partijen onder de afspraken gezet.
In het stadhuis werden de handtekeningen door de betrokken partijen onder de afspraken gezet.
Foto: Peter Denekamp
Politieman Nikos Giannos wijst naar de sticker op de deur van een deelnemende horecazaak.
Politieman Nikos Giannos wijst naar de sticker op de deur van een deelnemende horecazaak.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)