Tuinland Zwolle, voorgedragen door Aequor, is door Colo, de vereniging van 17 samenwerkende kenniscentra, gekozen tot beste landelijke leerbedrijf van Nederland. Dat werd maandag 1 februari 2010 tijdens een feestelijk evenement in de Tweede Kamer bekend gemaakt. Volgens de jury onderscheidt het ‘Beste Leerbedrijf van Nederland’zich door ‘het vinden van de juiste balans tussen economisch belang, maatschappelijke verantwoordelijkheid en competentiegericht opleiden’.
De andere genomineerden waren Moeskop’s Bouwbedrijf uit Bergeijk, voorgedragen door kenniscentrum Fundeon en Conferentiecentrum Willibrordhaeghe uit Deurne, voorgedragen door kenniscentrum Kenwerk. Naast een fraaie beker en een ‘cheque’van 2.500 euro ligt de waarde voor Tuinland Zwolle vooral in de mogelijkheid om zich te kunnen presenteren als ‘Beste Leerbedrijf van Nederland 2009’. Over Tuinland
Tuinland heeft lang geleden al ingezien dat opleidingsinspanningen meer opbrengen dan dat ze kosten en dit integraal onderdeel van de bedrijfsvoering gemaakt. Tuinland neemt vaak het initiatief richting onderwijs en de samenwerking met onderwijsinstellingen is zeer intensief. Verder worden leerlingen zeer betrokken bij de bedrijfsvoering en is de begeleiding goed afgestemd op de leerling. Binnen Tuinland Zwolle worden zowel leerlingen uit het reguliere onderwijs als uit het speciale onderwijs opgeleid. Omdat er een grote diversiteit aan werkzaamheden, van complex tot eenvoudig, plaatsvinden binnen het filiaal, biedt dit een uitstekende kans voor leerlingen met een leerachterstand of handicap.
Over de verkiezing
De jaarlijkse verkiezing ‘Beste Leerbedrijf van Nederland’ draagt bij aan de doelstellingen van de kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven en het ministerie van OCW. Via onder meer deze initiatieven willen zij de aandacht vestigen op de belangrijke rol van de 200.000 erkende leerbedrijven en 270.000 praktijkopleiders in Nederland. Leerbedrijven nemen gemiddeld de helft van de opleidingstijd van de circa 500.000 mbo-deelnemers voor hun rekening, onder meer via stageplekken en leerbanen.