Zwolle – De Vereniging geeft jaarlijks een “Pluim” aan die persoon, instelling of onderneming, die blijkens verantwoorde bouw, verbouwing of restauratie een bijdrage levert aan het behoud van het unieke historische karakter van Zwolle.
De Pluim 2009 is toegekend aan het gemeentebestuur van Zwolle en dat besluit vraagt om toelichting. De relatie van het bestuur van de Vrienden met de gemeente Zwolle is namelijk een gecompliceerde. Strijd en samenwerken zijn de bij elkaar horende uitersten van die relatie. En dan niet omdat de Vrienden overal tegen zijn (wat critici nog wel eens willen beweren), maar omdat de Vrienden vaak voor iets anders, in hun ogen, iets beters zijn. Toch zijn er ook in die relatie lichtpuntjes, letterlijk en figuurlijk. Na de restauratie van de Schoenkuipenbrug, een product van de Zwolse firma Wispelweij, ontbrak er nog iets om het helemaal af te maken: de oorspronkelijke vier gietijzeren bruglantaarns, destijds eveneens geproduceerd door de firma Wispelweij. Zowel de Vrienden als de werkgroep Industrieel Erfgoed van de Zwolse Historische Vereniging hebben er bij de gemeente op aangedrongen ook dat laatste deel van de restauratie mogelijk te maken. In Frankrijk werd een bedrijf gevonden dat in staat bleek de replica’s te kunnen gieten.
Op 16 november 2009 was het dan zover en konden de laatste moeren van de lantaarns worden aangetrokken: de Schoenkuipenbrug in oude luister hersteld, inclusief haar oude bruglantaarns!
De Vrienden zien de toekenning van de Pluim 2009 aan de gemeente Zwolle vooral als een aanmoedigingsprijs.