Laatste transport delen IJsselbrug Hanzelijn door Zwolle

Zwolle – Voor de aanleg van de brug over de IJssel voor de Hanzelijn vindt deze week de laatste serie zware transporten plaats in Zwolle. De brugonderdelen worden vervoerd van de Katwolderhaven naar het bouwterrein ten zuiden van de stad. De transporten worden alleen ´s nachts uitgevoerd om ander verkeer zo min mogelijk overlast te bezorgen. In verband met de weersomstandigheden is echter niet exact te zeggen wanneer de vrachtwagens zullen rijden.

De zware transporten volgen vooralsnog een vaste route: van de Katwolderhaven aan de Rieteweg, via de Russenweg, de Blaloweg, de IJsselallee, de Burgemeester van Walsumlaan en de Campus naar de bouwweg voor het project. Voor de terugweg wordt hetzelfde traject gebruikt. De transporten mogen tussen 22.00 uur en 06.00 uur plaatshebben. Verkeer kan enige hinder ondervinden van de transporten, omdat kruisingen en weggedeelten tijdelijk gestremd moeten worden om het zware transport mogelijk te maken.

Ook de laatste elementen worden per boot aangevoerd vanuit Duitsland, waar ze zijn gemaakt. Het laatste deel van de transporten, tussen de Katwolderhaven en de bouwlocatie, vindt plaats per vrachtwagen. De elementen die zij vervoeren vormen samen de boog die vanaf het voorjaar de oevers van Zwolle en Hattem met elkaar verbindt. Deze overspanning wordt aan de Zwolse zijde voorgebouwd en op enig moment met transportwagens en pontons in de rivier gebracht. Speciale hijsconstructies hijsen vervolgens de boog op zijn plaats.

HanzelijnProRail bouwt een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle: de Hanzelijn. Vanaf december 2012 duurt een treinreis tussen beide steden slechts dertig minuten. Zodoende komen het noorden en noordoosten van Nederland in reistijd veel dichter bij de Randstad te liggen. Ook zorgt de Hanzelijn voor minder drukte op de Gooilijn en de Veluwelijn. Langs de Hanzelijn verrijzen nieuwe stations in Dronten en Kampen en  wordt station Lelystad aangepast. Het tracé krijgt bovendien een nieuwe brug over de IJssel tussen Hattem en Zwolle en een tunnel onder het Drontermeer tussen Kampen en Dronten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)