Studenten doen Niet Normaal!

Zwolle – Niet normaal! Dat is het thema van de projectweek bij de Landstede-opleidingen Vormgeving & Entertainment, van 15 tot en met 19 februari. Het thema is gebaseerd op de tentoonstelling ‘Niet normaal’ die tot 8 maart in de Amsterdamse Beurs van Berlage te zien is. Internationale kunstenaars reageren op hét actuele onderwerp in onze samenleving: wat is normaal en wie bepaalt dat. De studenten V&E bezoeken de tentoonstelling, volgen workshops en laten zich door films inspireren. Daarna werken ze aan leerwerkprestaties, die vrijdag 19 februari gepresenteerd worden.

De projectweek bestaat behalve de excursie naar de Beurs van Berlage uit een wervelwind van inspiratiefilms en workshops op het gebied van mode, kunst en cultuur. Enkele voorbeelden: de undergroundscene Noise, improviseren en grenzen verleggen met Abstract Locatietheater, theater maken met Niet Normaal Monologen, Lomography oftewel je dagboek met mobielfoto’s, Ervaringstheater, Kledingmetamorphose, Debat, Freaks, Percussie, Stemworkshop en acteren zonder beperking met Expreszo. Op donderdag werken de studenten aan hun prestaties en op vrijdag eindigt Niet Normaal met de presentaties ervan.

Wat is normaal?De week is evenals de tentoonstelling een onderzoek naar het begrip ‘normaal’ in de samenleving. Wie bepaalt wat normaal is? Wat voor rol spelen de media? Of de technologische ontwikkelingen?  Normaal komt van norm, maar wat is die norm eigenlijk, wie voldoet daaraan? Leggen we de grens bij een rimpel, een depressie, bij iemand die weigert carrière te maken, bij een zichtbare prothese, het slikken van pillen die de intelligentie verhogen, bij ingrijpende lichaamscorrecties? Een onderwerp om over na te denken! Niet Normaal kent drie thema’s: Maakbaarheid & perfectie, Norm & verschil en Mens & technologie, waarop de studenten zich kunnen richten. De bedoeling van Niet Normaal is het verruimen van de blik, zonder etiketten. Niet Normaal prikkelt en zet aan tot nadenken. Want iedereen blijkt verschillende beelden en standpunten te hebben van wat normaal en Niet Normaal is.

De leerwerkprestatie

Als leerwerkprestatie maken de studenten in groepjes een kunstproduct, geïnspireerd op de tentoonstelling, de films en/of de workshops. Ze kiezen hierbij een van de thema’s Maakbaarheid & perfectie, Norm & verschil en Mens & technologie. Het kunstproduct bevat muzikale, theatrale en beeldende aspecten. Deze verschillende disciplines versterken elkaar en daardoor de boodschap van het verhaal. De bedoeling van de projectweek is dat de studenten leren samenwerken, kennis maken met andere disciplines, en buiten de grenzen van hun eigen hun eigen opleiding en werkgebied leren kijken. Dit alles met aandacht voor talent, zingeving, respect, verantwoordelijkheid en ontmoeting, zoals het leren bij Landstede eigen is.

De kunstwerken worden op vrijdag 19 februari van 09.00 tot 14.00 uur gepresenteerd bij Landstede Vormgeving & Entertainment, Ossenkamp 8, Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)