Archief Zwolse Courant naar Historisch Centrum

Zwolle – Donderdagmiddag droeg dagblad de Stentor het redactie-archief, van de toenmalige Zwolse Courant, officieel over aan het Historisch Centrum Overijssel. Een medewerker van de Stentor kwam op de fiets de zaal binnen met "het archief " voorop. Bij de overdracht hoorde ook de stofjas en pet.

 img_8479_copy.jpg   

Een groep vrijwilligers onder leiding van Wegener-medewerkster Jacqueline v.d. Maten heeft in 2008 en 2009 het redactie-archief van de toenmalige Zwolse Courant geselecteerd en opnieuw geïnventariseerd.  Een tijdrovend en minutieus karwei dat  uiteindelijk heeft geresulteerd in een imposante collectie van meer dan honderdduizend foto’s en teksten van personen en nieuwsonderwerpen die tussen 1977 en 1999 in de Zwolse Courant en haar kopbladen hebben gestaan. Een kwarteeuw (foto)geschiedenis van Zwolle en de omliggende regio’s, verpakt in achtduizend mappen, blijft daarmee behouden voor het nageslacht.

img_8476_copy.jpg

img_8503_copy.jpg

img_8519_copy.jpg
De vrijwilligers worden met bloemen bedankt voor hun inzet… 

Tijdens de overdracht vertelde prof. Rooijakkers over de cultuurhistorische betekenis van het krantenarchief. ‘De krant is de dagelijkse polsslag van de samenleving en geeft onbewust veel meer informatie dan we denken’, aldus Rooijakkers.

Bezichtiging Tijl-kalenders

In de pauze was er gelegenheid voor een bezichtiging van de tientallen ‘Tijl-kalenders’ die het redactie-archief rijk is.

img_8495_copy.jpg

img_8491_copy.jpg

img_8460_copy.jpg

img_8466_copy.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)