Be Quick pakt dikverdiende punten tegen PKC

Zwolle – We schrijven september 2009. Be Quick´28 verliest de uitwedstrijd tegen PKC´83 uit Groningen met 5-0. Het was een kansloze middag tegen een tegenstander die een uitstekende indruk maakte. Toen, na die forse overwinning op Be Quick, greep PKC meteen de leiding in de Hoofdklasse C:  drie wedstrijden gespeeld, negen punten. Het kon niet op voor de Peizer Kring Combinatie. De Topklasse zat er aan te komen daar in Groningen.

Nu, na een barre winter en vijf maanden later, is alles anders daar in het hoge noorden. Na de overwinning op Be Quick werd er negen keer op rij verloren door de Groningers. Bijna onwerkelijk voor wie de Groningers bezig zag op die septembermiddag. Be Quick verging het in dezelfde periode ook allesbehalve naar wens. Na een serie met veel gelijke spelen werd er een paar keer flink verloren. Ook roodzwart kon de punten daarom goed gebruiken in deze wedstrijd die een echte zespunter was. Op deze februarimiddag begint Be Quick met een aantal verrassingen in de opstelling. Stephan Rahantoknam wordt voor het eerst sinds jaren weer centraal in de spits geposteerd. Op de rechterflank krijgt hij ondersteuning van Tom Karst, die als scorende speler uit het tweede is overgeheveld naar de eerste selectie.

Be Quick – PKC is de enige wedstrijd die deze zaterdagmiddag doorgaat in de Hoofdklasse C. Koning Winter heeft zijn invloed laten gelden en alleen het Zwolse kunstgras bleek in staat om een wedstrijd te verdragen op deze zaterdagmiddag. En juist ook deze wedstrijd zou nog eens flink door het weer worden beïnvloed. In de 38e minuut begint het zo heftig te sneeuwen dat scheidsrechter Kreté de wedstrijd voor een half uur onderbreekt. Voor de sneeuw en na de sneeuw: het zal een wedstrijd worden met twee heel verschillende gezichten.

Tot de 38e minuut is er voor Be Quick geen wolkje aan de lucht. PKC ziet Be Quick-keeper Frans Koornberg voornamelijk van grote afstand en slaagt er slechts zelden in om bij hem in de buurt te komen. Zonder echt groots te spelen domineert Be Quick dit deel van de wedstrijd. Met Karst en Rahantoknam voorin heeft de ploeg duidelijk meer fysieke kracht. Hier en daar zijn er leuke combinaties te zien, maar de echte scherpte om een aanval doeltreffend af te ronden is er niet.

De score moet op deze middag worden geopend door Patrick Hoep. In de 18e minuut is hij dicht bij een doelpunt en in de 19e minuut laat hij de bal met een boogje op de lat neerploffen. Enkele minuten later heeft Be Quick heeft bovendien de pech dat een overtreding op Tom Karst niet wordt bestraft met een penalty. In de 30e minuut wordt nog eens een mooie volley van Stephan Rahantoknam door keeper Eulink uit het doel geranseld. Het zit Be Quick niet mee, maar het Be Quick publiek vermoed inmiddels dat het doelpunt er aankomt, tot de 38e minuut, wanneer de plotselinge sneeuwval de wedstrijd onderbreekt.

Enkele Be Quick toeschouwers geloven het dan wel en gaan huiswaarts. Echter de scheidsrechter  wacht een half uur en ziet dan dat het veld weer bespeelbaar is. De resterende 52 wedstrijdminuten zullen vervolgens als een helft worden uitgespeeld.

Na de hervatting is er direct meer gevaar van PKC. De vrije trap op randje zestien is meteen al een kans voor de Noorderlingen. En waar de ploeg voor de rust rondliep als een zielloos geheel is er nu toch wat meer Sturm und Drang. Voor Be Quick lijkt er een benauwde fase aan te breken, zeker als Nejim el Ataoui na een klein uur voetballen zijn tweede gele kaart krijgt. In de zelfde fase verdwijnt Stephan Rahantoknam met een handblessure van het veld.

Boze gezichten bij Be Quick, maar het team stroopt in deze fase toch de mouwen op. Net na de rode kaart is het Frans Koornberg die uitstekend uitkomt om een doorgebroken PKC-er de doorgang naar het doel te ontnemen. Het is een glansrijke redding van een goalie die  een goede wedstrijd staat te keepen. Na deze chaotische fase slaagt Be Quick er met counters in om diverse kansen te krijgen. In de 67e minuut staat Patrick Hoep alleen voor de keeper, maar hij mist.

Breekpunt voor PKC is de rode kaart van Luciën Kloetstra die in de 78e minuut Marc van der Vegte neertrekt. Patrick Hoep zal enkele minuten later de vrije trap op prachtige wijze binnenschieten: 1-0. Eindelijk lijkt het lot Be Quick gunstig gezind. Als Tom Karst in de 85e minuut doorloopt op een diepe bal gaat keeper Eulink vreselijk in de fout. Hij mist de bal volledig en Tom Karst schuift de bal in zijn hoofdklassedebuut meteen in de touwen van het lege doel: 2-0. En dan nog is de koek voor Be Quick niet op. In blessuretijd weet de ingevallen Saba Gwedelidze de bal ook nog eens binnen te werken: 3-0.

Opluchting alom bij Be Quick. Het is een belangrijke overwinning in een periode dat Be Quick tegen alle ploegen uit de onderste regionen gaat spelen. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Go Ahead Kampen, daarna volgen WHC en Nunspeet.

Goed was het dus niet altijd, maar er werd gewonnen. Be Quick trainer Wieb Rodenhuis: “Dit soort wedstrijden moet je op mentaliteit winnen, niet op tactisch vermogen of met techniek. Maar ja, dit zijn hele belangrijke punten voor ons. Met Rahantoknam en Karst hadden we voorin duidelijk meer fysieke kracht. Na de rode kaart van Nejim el Ataoui kregen we het toch moeilijk, maar doelman Frans Koornberg sleepte ons er doorheen.”

Door: Gerco Grevers

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)