Jong Goud editie 2010 van start

Zwolle – Ook dit jaar kunnen Zwolse kinderen en jongeren van 6 tot en met 18 jaar weer individueel worden voorgedragen voor Jong Goud. Om deze onderscheiding te verdienen moeten ze zich hebben ingezet voor Zwolle en de Zwollenaren. Zij zijn het jonge goud van de stad. Aanvragen voor Jong Goud moeten voor 1 juli 2010 ingediend zijn.

Jong Goud wordt jaarlijks uitgereikt op of rond de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november. Dit jaar vindt de uitreiking plaats op donderdag 18 november. Een jury onder voorzitterschap van burgemeester Henk Jan Meijer beoordeelt de aanvragen. De jury bestaat verder uit vijf mensen die vanuit verschillende invalshoeken met kinderen en jongeren te maken hebben, zoals de gemeenteraad, de vrijwilligerscentrale en het basis- en voortgezet onderwijs. Voormalig raadslid Alet Boukes, groot voorstander van een onderscheiding voor kinderen, had in 2009 eenmalig zitting in de jury. Haar plaats wordt in 2010 ingenomen door Daan Vulkers, de oudste jongere die vorig jaar met Jong Goud werd onderscheiden.

Aanvragen Jong Goud vóór 1 juli 2010

Op de website www.zwolle.nl (beleid/onderscheidingen) staat informatie over Jong Goud en het aanvragen daarvan. Het speciale aanvraagformulier is eenvoudig digitaal in te vullen en te versturen. Aanvragen moeten vóór 1 juli 2010 zijn ingediend.

Omdat Jong Goud een betrekkelijk nieuwe onderscheiding is schrijft de gemeente Zwolle ook dit jaar gericht het basis- en voorgezet onderwijs en maatschappelijke organisaties in de stad aan voor voordrachten. Kinderen en jongeren kunnen alleen individueel worden voorgedragen en niet in groepsverband.

Investeren in de jeugdDe gemeente Zwolle investeert graag in de jeugd en de samenleving van de

toekomst. Jong Goud is een speciale vorm van waardering voor Zwolse kinderen en jongeren van 6 tot en met 18 jaar die zich inzetten voor de Zwolse samenleving. Belangrijk criterium is dat hun individuele inzet of prestatie een voorbeeldfunctie heeft. ‘Heldendaden’ worden daarbij buiten beschouwing gelaten omdat daarvoor al andere onderscheidingen bestaan. De onderscheiding werd in 2009 voor het eerst uitgereikt: met succes. Dat betekent dat Jong Goud voortaan jaarlijks wordt uitgereikt.

De Jong Goud onderscheiding is een goudkleurige, blauw-wit geëmailleerde speld in de vorm van een DVD met daarop de tekst jong goud zwolle. Waarom een DVD? Jongeren zijn dynamisch en maken al op jonge leeftijd gebruik van de nieuwste communicatie-middelen. In de vormgeving van Jong Goud is daarbij aansluiting gezocht.

Wie hebben er in 2009 Jong Goud gekregen

Henk Jan Meijer reikte vorig jaar aan drie kinderen Jong Goud uit. In totaal werden er 19 kinderen en jongeren genomineerd. Nikolaos Petsakos was met zijn 11 jaar de jongste genomineerde die de onderscheiding in ontvangst mocht nemen. Op eigen initiatief heeft hij een idee ingediend voor wijkbudgetten om meer vogels in zijn woonwijk ‘de Wipstrik’ te krijgen. Met dit budget heeft hij nestkastjes gemaakt en opgehangen. De 12-jarige Tom Schoenmaker kreeg de onderscheiding vanwege zijn inzet voor jongerencentrum Level Z in Stadshagen. Hij zit daar in drie werkgroepen, is bedrijfshulpverlener en neemt geregeld het initiatief voor nieuwe activiteiten. De 18-jarige Daan Vulkers mocht de onderscheiding in ontvangst nemen voor zijn werk bij de Huysman-scoutinggroep. Hij leert de kinderen niet alleen scoutingvaardigheden, maar ook normen en waarden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)