Zwolle heeft grootste stoffenbeurs van Europa

Zwolle – Op Woensdag 3 maart vindt het Stoffen Spektakel voor de 10e keer plaats in IJsselhallen Zwolle. Deze grootste stoffenbeurs van Europa trekt ieder seizoen zo’n 15.000 hobbynaaisters uit grote delen van Nederland. Zo’n 6000 vierkante meter zal bezet worden door stoffenhandelaren uit Nederland, België en Duitsland om de nieuwste voorjaarsstoffen te tonen. 

Het Stoffen Spektakel is een succesvol concept dat inmiddels vijf jaar bestaat.  Oprichters Marco Spoelder en Julian Timmerman stonden vijf jaar geleden nog op de markt als markthandelaar in stoffen. In korte tijd hebben ze Stoffen Spektakel opgebouwd tot een stoffenbeurs voor hobbynaaisters die internationaal werkt in Nederland, België en Luxemburg. Ze organiseren meer dan 60 beurzen per jaar waar in totaal zo’n 300.000 bezoekers ontvangen worden.

Julian Timmerman: Vijf jaar geleden merkten we dat het op de plaatselijke weekmarkten steeds minder ging in de stoffen. Je zag overal speciale themamarkten en beurzen ontstaan en wij hadden  toen het lef om deze stoffenbeurzen te starten. We hebben toen zo’n 70 collega’s bereid gevonden om mee te doen aan dit nieuwe concept. Bij de eerste beurs gaven we gratis stoffenscharen weg voor de eerste 1000 bezoekers. Deze waren binnen een half uur weg en toen hadden we wel door dat we een goede weg waren ingeslagen.

De stoffenbranche heeft in die korte tijd een hele andere invulling gekregen, want inmiddels wordt zo’n 40% van alle modestoffen in Nederland verkocht op Stoffen Spektakel. Marco Spoelder vult in dat de consument blijkbaar de behoeft had aan een totaalconcept. De klant wilde veel keus, goed kunnen vergelijken en eigenlijk alles kunnen kopen wat ze nodig hebben bij hun hobby. Bij de eerste edities zagen we onze bezoekers bijna “verdrinken” in de keus. Ze wisten niet wat er op hun afkwam. Maar inmiddels wordt er al maanden voordien gespaard en gepland hoe de garderobe er voor het komende seizoen uit moet komen te zien. De recessie speelt onderhuids onze ontwikkeling positief in de kaart. Het gaat niet zozeer om dat we de concurrentie aan kunnen met de goedkope Chinese confectie, maar met name de mogelijkheid om met een lapje van 10 of 15 euro een kledingstuk te kunnen maken die in de kledingwinkel 50 tot 75 euro kost. We kunnen gewoon merken dat we het afgelopen jaar “uit het niets” een enorme publieksplus van zo’n 20% hebben gekregen.

Zwolle is altijd onze grootste beurs. Hiervoor komen de deelnemers zelfs uit de omringende landen. Deze beurs werd in het begin zo druk bezocht dat de bezoekers soms 15 minuten moesten wachten totdat ze aan de beurt waren. We stonden toen voor de keuze om meerdaags te gaan werken of juist de openingstijd te verlengen. Het laatste hebben we gedaan ook uit het oogpunt om mensen die werken een kans te geven om ons evenement te bezoeken. Mensen kunnen zelfs blijven eten! 

Zoals altijd is Stoffen Spektakel voor iedereen toegankelijk en de entree is gratis. De deuren van de IJsselhallen zijn geopend van 9.30 tot 21.00 uur. 

Wat:               Stoffen Spektakel

Wanneer:      woensdag 3 maart

Waar:             IJsselhallen Zwolle

Op www.stoffenspektakel.nl vindt u uitgebreide informatie over dit evenement.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)