Scholieren kiezen expositie: Vóór de vrede ’40-’45

Zwolle – Vanaf 8 maart is in het Historisch Centrum Overijssel de educatieve tentoonstelling: ‘Vóór de vrede. ’40-’45, de keuze van scholieren’ te bezichtigen. De tentoonstelling is gemaakt door veertien scholieren uit de derde klas van de Thorbecke Scholengemeenschap en vertelt het verhaal over het leven in Zwolle tijdens de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen hebben de tentoonstelling gemaakt voor kinderen in groep zeven en acht van het basisonderwijs.

foto_4045.jpg

De aanleiding: 65 jaar bevrijding. In 2010 is het 65 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Tussen 10 mei 1940 en 14 april 1945 woedde de Tweede Wereldoorlog ook in Zwolle. Of je jong of oud was, joods of niet-joods, een ieders leven veranderde erdoor. De aanleiding voor de veertien scholieren om uit te zoeken hoe deze periode eruit zag in hun eigen stad Zwolle. Zes maanden lang zaten de veertien leerlingen elke vrijdagmiddag in de studiezaal van het Historisch Centrum Overijssel. Vragen als: Hoe zag Zwolle eruit als bezette stad? En welke gevolgen heeft de Jodenvervolging hier gehad? Kende Zwolle ook georganiseerd verzet en, aan de andere kant, collaborateurs? Welke rol speelde de Zwolse IJsselbrug tijdens die laatste, moeilijke Hongerwinter? Zijn door de leerlingen onderzocht. Met al deze antwoorden hebben ze een educatieve tentoonstelling gemaakt met daarin vier thema’s verwerkt: collaboratie en verzet, Jodenvervolging, dagelijks leven en de Hongerwinter. Steeds vertellen foto’s, archiefbronnen en filmbeelden over een aspect uit de oorlog in Zwolle.

Interviews

Er zijn veel mensen die herinneringen hebben aan de Tweede Wereldoorlog in deze omgeving. Leerlingen uit de derde klas van de Thorbecke Scholengemeenschap met het vak Moderne Media interviewden mensen die tijdens de oorlog in Zwolle woonden. Zij vertellen hun verhaal over de oorlogsperiode. De interviews zijn tijdens de tentoonstelling doorlopend te zien.

Gratis lessen bij de tentoonstelling

Speciaal voor de hoogste klassen van het primair onderwijs verzorgt de educatieve dienst van het Historisch Centrum Overijssel lessen bij de tentoonstelling. Er is gericht lesmateriaal ontwikkeld, waarmee leerlingen uit de groepen 7 en 8 de tentoonstelling kunnen bekijken. Een bezoek met de klas is gratis. Wilt u met uw klas komen? Meld u dan aan via a.rijkhoff@historischcentrumoverijssel.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)