Tientallen religieuze leiders uit IJsseldelta verzetten zich tegen asielbeleid

Jan de Beer
Foto: Doriet Begemann

Meer dan veertig dominees, imams, pastoors en voorgangers uit Zwolle, Kampen, Zwartewaterland en Hattem hebben de petitie ‘strengste asielbeleid ooit’ ondertekend. Ruim 1100 religieuze leiders uit de rest van het land deden hetzelfde. De oproep is gericht aan minister-president Dick Schoof, maar hij wil de petitie niet in ontvangst nemen.

In september verspreidde jurist Jan de Beer een e-mail onder imams, pastoors, predikanten, rabbijnen en voorgangers. Uit de hele breedte van gelovig Nederland ondertekenden 1153 religieuze leiders de petitie. “De oproep laat zo zien welke waarden godsdiensten gemeenschappelijk hebben en hoe deze waarden, die onze samenleving hebben gevormd, nu op het spel staan,” zegt De Beer. “Dat is waarom we samen deze oproep doen en dat is waarom we samen opstaan tegen het onrecht van het strengste asielregime ooit.”

Het secretariaat van de minister-president liet De Beer weten dat de premier de petitie niet persoonlijk in ontvangst kan nemen. De Beer besloot daarom de oproep naar Schoof en alle leden van de Eerste en Tweede Kamer te mailen. In de afgelopen weken verscheen deze boodschap in een paginagrote advertentie in het Friesch Dagblad, Nederlands Dagblad, De Stentor, Algemeen Dagblad, Trouw en de NRC. De Volkskrant volgt op Oudejaarsdag. De oproep luidt:

Geachte heer Schoof, geacht lid van de Eerste/Tweede Kamer,

Via deze oproep willen we u laten weten dat we grote zorg hebben over het door uw regering voorgestane asielbeleid. Wij vragen u om gerechtigheid bij het asielbeleid van uw regering en barmhartigheid met mensen die onze hulp nodig hebben.

Over het strengste asielregime ooit
“Hierbij merk ik op dat m.i. behoudens enkele gevallen in het algemeen geen beroep op het asielrecht gedaan kan worden. De positie der Joden in Duitsland moge betreurenswaardig zijn; om voor asielrecht in aanmerking te komen is meer nodig”.

“De regering is van oordeel dat binnenkomst van verdere vluchtelingen, onverschillig welke nationaliteit, niet meer kan worden toegestaan. Een vluchteling zal voortaan als een ongewenst element voor de Nederlandse maatschappij en derhalve als een ongewenste vreemdeling te beschouwen zijn die derhalve aan de grens geweerd, en, binnenlands aangetroffen, over de grens gebracht zal moeten worden. Vluchteling is ieder die onder de druk der omstandigheden het land waar hij verblijft of gevestigd is, verlaat. Het begrip, zegt de regering, moet niet te beperkt worden opgevat. Aan voldoende financiële middelen mag geen reden tot verblijf ontleend worden”.

In bovenstaande alinea’s is aangegeven hoe het asielregime van de Nederlandse regering in de jaren ’30 eruit zag. In uw Regeer- programma geeft u aan: “Voor asielmigratie zet het kabinet als eerste, concrete stappen naar het strengste asielregime ooit”. De geschiedenis heeft laten zien wat het asielregime van de Nederlandse regering in de jaren ’30 betekende voor Joodse vluchtelingen. Uw ambitie voor een nog strenger asielregime dan de Nederlandse regering in de jaren ’30 dwingt ons om ons uit te spreken en om onze zorg te laten klinken over de plannen van uw regering en de betekenis hiervan voor gevluchte mensen.

Over de roep van de Nederlandse kiezer
Bij de presentatie van het Regeerprogramma op 13 september 2024 sprak u: “We hebben de roep van de kiezer om een strenger asiel- en migratiebeleid gehoord. We kunnen de grote instroom van migranten naar ons land niet langer blijven dragen. Mensen ervaren een asielcrisis”. Op een vraag van een journalist bij de presentatie reageerde u: “De ervaren asielcrisis draagt mede bij” aan de daarvoor genoemde problemen van asielopvang, huisvesting en woningmarkt en toegang tot onderwijs en zorg.

Wij verzoeken u met klem om het uitroepen van een crisis niet te baseren op een niet gekwantificeerd begrip als “de kiezer”, op een gepercipieerd gebrek aan draagkracht en op een ongedefinieerd “ervaren van mensen”. We vragen u dit ook omdat wij de opvang van gevluchte mensen niet als een (specifiek Nederlandse) crisis zien. Bijvoorbeeld omdat het aantal asielaanvragen de afgelopen jaren niet substantieel is toegenomen. In de week voor de presentatie van het Regeerprogramma was het aantal asielaanvragen zelfs lager dan in de afgelopen jaren.

Maar ook levert Nederland maar een uiterst minimale bijdrage wat betreft het mondiale vluchtelingenvraagstuk. In 2023 kwamen er in totaal 48 500 asielzoekers en nareizigers naar Nederland, daar waar wereldwijd 117,3 miljoen mensen op de vlucht zijn: 0,04% van alle gevluchte mensen op deze wereld vraagt asiel aan in Nederland. Naar verhouding van de omvang van de wereldbevolking, 8 miljard mensen en het aantal inwoners van Nederland, 18 miljoen, betekent dit dat elke “gemiddelde wereldburger” meer dan 5 keer zoveel vluchtelingen opvangt dan een Nederlander.

Onze roep voor gerechtigheid en barmhartigheid
Ons geloof leert ons te delen met onze naaste. Ons geloof leert ons onze naaste lief te hebben als onszelf. Ons geloof leert ons om te zien naar verdrukten; God draagt ze op zijn hart. Vanuit dat geloof willen wij leven. En vanuit dat geloof roepen we u op tot gerechtigheid en barmhartigheid voor de mensen die hun toevlucht zoeken in Nederland, voor hun veiligheid, voor onze zorg en liefde. Alstublieft, betoont u zich een dienende leider van een overheid die er wil zijn voor mensen die bescherming in Nederland zoeken en die niet zonder de bescherming van u en ons allen kunnen.

De lijst met de 1153 ondertekenaars is hier te vinden.

Foto 1
Jan de Beer - Foto: Doriet Begemann
Jan de Beer
Foto: Doriet Begemann

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)