Ik las dezer dagen dat het winnen van de hoofdprijs met een Oudejaarslot net zo groot is als het krijgen van een dodelijke beet van een tijgerhaai. Hoewel, als je nooit in zee zwemt is de kans op een haaienbeet nul procent. Is dan je kans op de hoofdprijs groter?
Waarmee je meer kans hebt om onverwacht rijk te worden, is meewerken aan het programma Tussen Kunst & Kitsch. Daar duiken zo nu en dan onverwachte schatten op. Vaak als verrassing voor de eigenaar.
Zo ken ik een echtpaar dat ooit op een rommelmarkt een schilderij kocht dat later duizenden euro’s waard bleek te zijn. Ze hebben het toen rap verkocht en een prachtige wereldreis gemaakt. Ze hebben nooit zo’n schilderij weer gevonden, maar zijn wel blijven reizen.
Je moet ook wel wat verstand van schilderkunst hebben, wil je daarover kunnen oordelen. Ik kan melden dat ik niet over dat soort kennis beschik. Natuurlijk kan ik wel vertellen wat ik mooi, bijzonder of lelijk vind.
Graffiti vind ik in bijna alle gevallen lelijk. Daarbij komt dan ook dat de afbeelding misschien mooi kan zijn, maar waarom op de door de maker uitgekozen plek? Je kunt je afvragen welk recht de maker heeft om viaducten, elektriciteitshuisjes, geluidswallen, ja zelfs woningen, als ondergrond voor hun arbeid te gebruiken.
De bijgaande foto laat zoiets zien. De muurschildering op de school op de achtergrond is naar mijn idee van een andere allure en past heel goed op zo’n speelplein.
Ik noem de graffitiartiesten hierboven met opzet makers, want vaak twijfel ik aan hun kunstenaarschap. Origineel zijn de werken zelden. Vette, meestal omlijnde letters, die heel vaak op andere plekken herhaald worden. De ‘kunstenaar’ meent schijnbaar dat hij of zij op die manier gekend wordt.
In 2023 overleed een graffitiartiest na een val toen hij op de spoorbrug bij de Oosterlaan bezig was. 1Zwolle heeft er behoorlijk veel aandacht aan besteed. Of dat terecht was, is misschien discutabel, omdat – en dat weet ik bijna zeker – lang niet iedereen van graffiti gediend is, laat staan mooi vindt.
Eén troost. We komen hun werk niet tegen bij het genoemde tv-programma. Het zou bijzondere beelden opleveren als onderstaand elektriciteitshuisje in z’n geheel de studio in gebracht zou worden met de vraag: Is dit Kunst of Kitsch?